На 12 ноември т.г. някой премести близо 25 000 биткойна, на стойност 159 милиона долара тогава, на онлайн борса. Новината скоро премина през специализираните интернет форуми, а търговците започнаха да се чудят дали това означава, че собственикът на криптовалутата смята да ги продаде.

Инвеститорите, които притежават голямо количество биткойни, са познати като китове. И те започват да създават все повече притеснение, защото могат да запратят цената рязко надолу, като продадат дори малка част от активите си. А такива продажби стават все по-възможни, след като криптовалутата всеки ден чупи рекорди и вчера за кратко подмина 19 000 долара на някои борси.Около 40% от bitcoin се държи от около 1 000 души, пише Bloomberg. И при настоящите цени някои от тях може да решат да продадат половината от тях, казва Аарън Браун, който оглавява звеното за проучване на финансовите пазари в AQR Capital Movement. Нещо повече - те могат да координират действията си.

Много от големите инвеститори се познават от години и държат своите биткойни от първите дни. И могат да променят цената на криптовалутата, когато решат.

В момента не е незаконно те да координират дейността си. Регулаторите все още изостават и правилата не са особено ясно. Ако, освен вдигнат цената, те започнат да разпространяват слухове по форумите, това се брои за измама, както предупреди наскоро една от най-големите борси за криптовалута - Bittrex.

Самото координиране обаче не е незаконно и може да доведе до големи трусове - особено като се има предвид колко млад е пазарът и колко спекулативни активи в момента са криптовалутите.

Както повечето свои колеги Кайл Самани, управляващ партньор в Multicoin Capital, постоянно следи активността на адресите, за които се знае, че принадлежат на най-големите инвеститори. Когато забележи активност, той веднага звъни по телефона, за да разбере мотивацията за покупка или продажба.

Това обаче може да навреди на малките инвеститори, които не могат да вдигнат телефона и просто да се обадят на мултимилионер, за да го попитат за плановете му. Така те остават "на тъмно". "Няма прозрачност на този пазар", казва Мартин Мушкин, адвокат, който се фокусира върху bitcoin. При търговията с ценни книжа всичко трябва да бъде обявено, докато при криптовалутите е много трудно да разбереш какво се случва, казва той.

Обикновените инвеститори са по-неизгодна позиция при по-малките криптовалути. Въпреки че такова огромно количество bitcoin се държи от едва 1 000 души, тази криптовалута е най-малко концентрирана.

Топ 100 биткойн адреси държат около 17,3% от общата циркулация. При ether топ 100 инвеститори държат 40 процента.

Част от българските борси за биткойни спряха да работят заради блокирани сметки
Обновена

Част от българските борси за биткойни спряха да работят заради блокирани сметки

Решението оставя инвеститори без достъп до средствата им