По време на валутната търговия в сряда щатският долар се понижава слабо по отношение на еврото, паунда и йената и другите основните световни валути. Пазарите очакват резултатите от двудневното регулярно заседание на Федералната резервна система на САЩ, което приключва днес.

Очаква се американският паричен регулатор да обяви началото на оттеглянето си от мащабната програма за количествено облекчаване (QE) на фона на продължаващия инфлационен натиск в страната.

"Предполага се, че Фед възнамерява да започне силно движение към намаляване на покупките на активи, последвано от възможно увеличение на лихвите (само след съкращаване на изкупуването до нула)", казаха анализатори от Saxo Bank.

Днес сутринта, към 10:30 часа българско време, за едно евро се продава на пазара срещу $1,1588 в сравнение с курса $1,1579 за евро в края на предходната сесия.

Стойността на единната европейска валута спрямо японската възлизаше на 131,88 йени в същото време, спрямо 131,96 йени за евро при закриване на търговията във вторник.

Курсът на американската валута по отношение на японската е 113,88 йени за долар при 113,96 йени за долар в края на вчерашната сесия.

Британската лира стерлинг в сряда сутринта се разменя срещу долара на ниво $1,3622 за паунд в сравнение с $1,3612 за паунд и по 1,1767 евро за паунд при 1,1755 евро за паунд в предишния търговски ден.

Индексът ICE US Dollar, който измерва стойността на щатския долар спрямо шест основни световни валути, се понижи с 0,02% по време на търговията в сряда. Индикаторът WSJ Dollar, който проследява динамиката на долара спрямо 16 основни световни валути, губи 0,05%.

Обемът на програмата за обратно изкупуване на активи на Фед в момента е 120 милиарда долара на месец. Решението за такива мащабни мерки беше взето в контекста на кризата, причинена от пандемията COVID-19, когато Централната банка трябваше да подкрепи американската икономика. През последните няколко месеца представители на регулатора активно обсъждаха кога да започнат да съкращават тази програма.