В началото на валутната търговия в понеделник йената нараства умерено спрямо щатския долар и намалява спрямо еврото на фона на рекордния японски икономически растеж през третото тримесечие. Британската лира също започва новата седмица с покачване спрямо долара и общата европейска валута.

Курсът на американската валута спрямо японската днес сутринта падна до 104,56 йени за долар от 104,63 йени за долар в петък. В същото време общата валута се покачи спрямо японските пари до 123,91 йени за едно евро при 123,85 йени за евро в края на предходната сесия.

БВП на Япония през третото тримесечие скочи с рекордните 21,4% на годишна база след най-големия спад в историята от 28,1% през април -юни, показват предварителните официални данни. На тримесечна база растежът през юли-септември беше 5%, което също е рекорд, след като падна с 8,2% през второто тримесечие. Това е първото увеличение от четири тримесечия на фона на икономическото възстановяване след шока, причинен от пандемията COVID-19.

Двойката евро - долар се търгува на ниво $1,1849 за евро в сравнение с $1,1834 за евро при закриване на петъчната търговия.

Британският фунт стерлинг в понеделник сутринта поскъпва спрямо американската валута до $1,3224 при паунд от $ 1,3189 за паунд в петък и до 1,11561 евро от 1,1153 евро за лира в края на предходната сесия.

Индексът ICE, който проследява динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), загуби 0,16% в понеделник. По-широкият WSJ доларов индекс падна с 0,14%.

Инвеститорите с нетърпение очакват срещата на върха на ЕС тази седмица, която може да е от ключово значение за договарянето на проект за търговско споразумение с Великобритания, пише MarketWatch.

Курсът на китайската валута днес сутринта е 6,5777 юана за един долар в сравнение с 6,6065 юана за в края на предишната търговия.

Китайската народна банка (PBOC) инжектира 800 милиарда юана в банковата система чрез своя средносрочен механизъм за кредитиране (MLF). Лихвеният процент по едногодишните заеми се поддържа на ниво от 2,95% годишно за седми пореден месец.

Продажбите на дребно в Китай са се увеличили с 4,3% в сравнение със същия месец на миналата година, показват данни на Държавната служба за статистика на КНР. Междувременно анализаторите прогнозираха средно по-голямо увеличение: 4,9%, информира Trading Economics.

Обемът на промишленото производство в КНР през миналия месец се е увеличил с 6,9% в годишно изражение - максимумът от декември миналата година. Експертите очакваха среден ръст от 6,5%.