Черна гора се е отказала от плановете си да продава държавни активи, за да намали дълга си. Това посочват местни издания, след като Reuters цитира официални източници, според които балканската държава се кани да предприеме такава стъпка.

В петък от агенцията публикуваха коментари на висши служители от Европейския съюз (ЕС), според които Черна гора разглежда възможности за привличане на заем от ЕС, за да намали финансовата си зависимост от Китай.

Всичко това е свързано с огромното финансиране, осигурено от Пекин за изграждането на магистралата до границата в Сърбия в страната. За инфраструктурния проект през 2014 година Китай отпусна 944 милиона долара на страната.

Магистрала за над $1 милиард, водеща до никъде, може да постави Черна Гора в дългова криза

Магистрала за над $1 милиард, водеща до никъде, може да постави Черна Гора в дългова криза

Примката около врата на управляващите в страната се затяга

Дългът към азиатската държава изпрати държавния дълг на Черна гора до рекордно равнище от 103% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Според местното издание Dan източници от финансовото министерство са отрекли да са обсъждани подобни планове за продажба на активи за покриване на дълг.

"Правителството гарантира, че Черна гора има достатъчно пари, за да покрие всичките си задължения, включително тези към китайски кредитори", посочват от медията.