Време е да помислите за инвестиции в дивидентни компании, ако се опасявате от предстоящо забавяне на световната икономика, или дори рецесия. И най-лесният, добър и евтин начин да направите това, ако нямате особено сериозни познания за фондовите пазари (а и дори да имате такива) е - чрез индексни фондове.

При нива на лихвите по 10-годишните облигации от 1.6% за щатските такива и отрицателна доходност от близо -0.6% за немските, пред инвеститорите търсещи доходност има не много на брой варианти, които освен всичко да се отличават и с поносимо ниво на риск.

Както знаят сезонните инвеститори - дивидентите, особено когато се реинвестират в дългосрочен план (примерно за 30 години) играят ключова роля за позитивния резултат от инвестициите. В действителност, за период от три десетилетия, е вероятно тези реинвестирани изплащания да представляват голяма част от общата възвръщаемост на портфейла.

И докато основната част от пазарните наблюдатели са обсебени от "обърнатата лихвена крива", има и друг сценарий за доходност, който остава малко встрани от общите погледи: кривата на доходността от дивидент на S&P 500, която се движи над доходността по 10- и 30-годишни облигации. Това обикновено е добре за акциите.

"Въпреки, че текущото зловещо обръщане на лихвената крива при 2-годишните и 10-годишните облигации, породи безпокойство сред инвеститорите, историята предлага и малко добри новини", се казва в анализ на CFRA Research. "От Втората световна война насам, когато дивидентната доходност на S&P 500 в края на месеца е надхвърляла доходността по десетгодишните облигации - S&P 500 е регистрирал среден ръст от 22% година по-късно, като повишение е ставало реалност в 74% от всички наблюдавани 31 случая."

Имайки предвид тези съображения, ето някои от най-добрите дивидентни индексни фондове, които могат да се вземат предвид от дългосрочните инвеститори, подбрани от специализираното издание Morningstar:

WisdomTree U.S. Quality Dividend Growth Fund (DGRW)

Разходна норма: 0.28%

Фондът е един от дивидентните ETF-и, които обръщат внимание на почти всички аспекти, които биха интересували инвеститорите в дивидентни компании, преди да придобият определена инвестиция.

Въпреки, че стратегията на DGRW е ориентирана към растеж на дивидентите, тя не се фокусира само върху повърхностни показатели. Защото, ако правеше това едва ли технологичният сектор щеше да е с тегло от 22% от портфейла на индексния фонд. Microsoft и Apple, съвместно съставляват 10.3% от общото тегло на фонда.

Основната стратегия на DGRW е да търси признаци, че компаниите, в които инвестира имат способността да продължат да плащат и да повишават дивидента си. Така че миналата история на дивидентите на компанията е по-маловажна тук, отколкото нейната потенциална траектория напред.

ProShares S&P 500 Avidecra Dividend ETF (NOBL)

Разходна норма: 0.35%

Този индексен фонд е ориентиран към компаниите с история на повишение на дивидента. Той на практика следва S&P 500 Dividend Aristocrats Index, който включва само акции, увеличавали плащанията през последните 25 последователни години.

Това е изключителна територия, тъй като дори и с някои нови попълнения NOBL притежава само 57 акции със средно претеглена пазарна стойност от 78.59 милиарда долара.

Акцентът върху увеличаването на дивидента е добър, но това, което наистина е примамливо за NOBL е способността му да бъде по-слабо волатилен от пазара и да се представя по-малко лошо, когато пазарите губят.

Плюс това, NOBL не се отличава с прекомерна висока доходност, което го прави привлекателен за дългосрочни инвеститори, които искат да избегнат финансово разтегнати компании.

"Най-високата дивидентна доходност може да сочи към компании със слаба, или намаляваща печалба. И това би могло да застраши устойчивостта на дивидента и по-важното - цената на акциите", според Morningstar. "Агресивно преследващата доходност компания, може също да увеличи експозицията си към риск, тъй като най-доходните акции обикновено са имена с дълбока стойност. Когато акциите ориентирани в стойност са в трудни времена, плащането на висок дивидент може да навреди на нормалното им функциониране".

Vanguard International Dividend Appreciation ETF (VIGI)

Разходна норма: 0.25%

Този фонд е международния двойник на популярния ETF Vanguard Dividend Appreciation ETF (NYSEARCA: VIG). Фондът е добра идея за инвеститори, които търсят международна експозиция към качествени дивидентни компании.

И това е нещо, което е добре да се направи от инвеститори съсредоточили и ограничили търсенето на дивидент само в рамките на САЩ. Има доста пазари, извън най-големия в световен мащаб, които се отличават с по-висока дивидентна доходност.

"Този нискотарифен дивидентен фонд дава приоритет на растежа на дивидента пред доходността, което означава, че се набляга на много от печелившите фирми с потенциал да се държат по-добре от пазара", смятат от Morningstar.

Изискване към компаниите, които попадат в портфейла на фонда е - да имат поне седем години история на повишение на дивидентите си. Това в известна степен, може да се оказва и като ограничаващо условия за много дивидентни имена.

WisdomTree U.S. SmallCap Quality Dividend Growth Fund (DGRS)

Разходна норма: 0.38%

Малките дивидентни компании често са недооценената част от историята за дивидентите. С експозиция към този индексен фонд, вие на практика решавате този проблем.

DGRS до голяма степен използва методологията, споделена по-горе при индексния фонд DGRW, като просто я прилага върху компании с по-малка пазарна капитализация.

Акцент върху качеството на дивидента е особено важен в момент, когато много компании с малки капитали поемат нарастващ дълг.

Този дивидент ETF, едва ли ще е имунизиран, в случай на проблеми за малките компании, като цяло, но вероятно ще предостави на инвеститорите по-голяма стабилност и слаба променливост.

WisdomTree U.S. MidCap Dividend Fund (DON)

Разходна норма: 0.38%

За инвеститорите, които търсят средно големи дивидентни компании, това е един от най-добрите избори. Дивидентната доходност от 3.28% е по-висока от тази, типична за индексните фондове следящи големи и малки компании.

Индексният фонд е дивидентно, претеглян ежегодно, за да отразява пропорционалния дял от съвкупните парични дивиденти, които всеки компонент се очаква да изплати през следващата година въз основа на последно декларирания дивидент на акция, според WisdomTree.

DON върши възхитителна работа по смесване на цикличния и отбранителния сектор, тъй като потребителските дискреционни компании, недвижими имоти, индустриалните и финансови услуги съвместно формират над 58% от теглото на фонда. Индексният фонд изплаща месечен дивидент за още по-стабилен поток от доходи.

ETF FlexShares Quality Dividend

Разходна норма: 0.37%

Фондът FlexShares Quality Dividend подчертава качеството, което е от решаващо значение при идентифициране на ценните книжа с потенциал за дългосрочен растеж на дивидентите.

Методологията на QDF включва система за оценка на дивидента, насочена към идентифициране на компании със силни баланси. Тази методология също смесва оценката на доходността и дивидента, като дивидентната доходност на QDF е 2.70%, което е прилично според днешните стандарти.

"Този фонд няма да предложи най-високата доходност в категорията, но доходността му постоянно надвишава тази на Russell 1000 Value Index. От създаването си през декември 2012 г. до март 2019 г. доходността на този фонд е била средно 3.6%, което е около 40% по-високо от доходността на Russell 1000 Value Index ", според Morningstar.

Освен това QDF използва система за оценяване на ефективността на управлението в опит да идентифицира мениджърските екипи, които се ангажират да поддържат стабилни баланси и да възнаграждават акционерите.

Този дивидент ETF не е в центъра на медийното внимание, но има 1.6 милиарда долара активи под управление и основата му е изключително подходяща за дългосрочни инвеститори. QDF е на почти седем години и през това време редовно оглавява класацията на фондовете с голяма капиталова стойност.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции на международните фондови пазари