Обменният курс на долара на Московската борса в понеделник се повиши над 91 рубли. В 13:58 московско време доларът струва 91,2 рубли, еврото - 98,1 рубли. Обезценяването на руската валута беше улеснено от края на данъчния период в страната, повишеното търсене на чуждестранна валута, падащите цени на петрола и действията на валутните спекуланти.

Каква ще бъде границата за отслабване на курса на рублата през 2024 г., пише в материала на Газета.ру.

Руснаците купиха рекордно количество чужда валута, основно "токсични" долари и евро

Руснаците купиха рекордно количество чужда валута, основно "токсични" долари и евро

В структурата на борсовия валутен пазар делът на юана намалява, на "токсичните" се увеличава

Рублата започна да губи позиции след края на данъчния период

На 29 януари курсът на долара беше 88,98 рубли, което е със 76 копейки по-ниско от нивото на затваряне на предишната търговия. Към този момент еврото поевтиня с 1,26 рубли до 96,13 рубли. От 29 януари до 5 февруари американската валута е поскъпнала с 2,22 рубли, а европейската с 1,97 рубли.

"В началото на месеца рублата винаги отслабва на фона на намаляване на продажбите на чуждестранна валута от износителите. Миналата седмица обменният курс на рублата също отслабна поради намаляването на продажбите на чуждестранна валута от Централната банка с 800 милиона рубли на ден в еквивалент в чуждестранна валута от 1 февруари", отбеляза анализаторът на BCS Forex Анатолий Трифонов .

Главният анализатор на Sovcombank Михаил Василиев в разговор с представител на изданието добави, че повишеното търсене на валута, което се наблюдава през последните седмици, може да окаже натиск върху рублата.

"Това може да се дължи на покупки на вносни стоки от държавата и/или компании, включително възможни аванси при вноса преди дългата китайска Нова година (от 10 до 24 февруари). Негативен фактор за рублата е информацията, че Русия изпитва проблеми с доставките на петрол за Индия и разплащанията с Турция поради санкциите на САЩ , които бяха въведени в края на миналата година", каза анализаторът.

Директорът на Федералния методически център за финансова грамотност, доцент на катедрата по глобални финансови пазари и финтех на Руския икономически университет. Г. В. Плеханов Денис Перепелица поясни, че обезценяването на рублата е улеснено и от действията на валутните спекуланти и спада на цените на петрола до 76,9 долара за барел от северноморския еталон Брент.

Руски икономисти: Не очаквайте скорошно укрепване на рублата

Руски икономисти: Не очаквайте скорошно укрепване на рублата

Курсът на долара ще бъде в диапазона 90-100 рубли до края на годината

Каква ще е границата за отслабване на рублата?

Според прогнозата на Трифонов границата за отслабване на руската валута през първото тримесечие на 2024 г. е 93-94 рубли за долар: като на фона на предстоящите избори властите ще се опитат да стабилизират курса.

Василиев смята, че доларът през февруари-март ще струва 87-93 рубли, а еврото - 94-100 рубли.

Финансовият анализатор на BitRiver Владислав Антонов смята, че ако доларът и еврото преминат горните граници на търговските диапазони (съответно 93,3 рубли и 99,3 рубли), курсовете на американската и европейската валута могат да достигнат съответно 95 рубли и 100 рубли.Той нарече лимит за отслабване на курса на рублата през 2024 г. нивата от 95 рубли за долар и 101 рубли за евро.

Тези стойности могат да бъдат постигнати през второто тримесечие на годината на фона на продължаващ спад на цените на петрола, увеличаване на бюджетния дефицит и възможно отслабване на паричната политика на Банката на Русия (намаляване на ключовия ставка от 16%).

Стойността на рублата ще бъде задържана от продажбите за износ, кампанията за президентските избори и данъчния период в края на месеца. Централната банка ще предприеме мерки за стабилизиране на обменния курс на рублата, за да предотврати ново покачване на инфлацията", допълни експертът.

Колко дълго американската и европейската валута ще останат на своите върхове ще зависи от много фактори, включително икономическата ситуация в Съединените щати и Европа, геополитическите събития и действията на централните банки, каза анализаторът.

"Малко вероятно е курсът на долара да надхвърли 100 рубли. Рублата е една от най-подценените валути в света. Ако сравним златните и валутните резерви на САЩ и Русия по отношение на съответния обем на паричното предлагане, рублата може да струва 10 пъти по-малко. Със засилване на ролята на Русия в геополитически план рублата ще поскъпне и постепенно ще се превърне в инвестиционна валута", прогнозира Перепелица.

100 рубли за евро: Курсът на руската валута мина психологическата граница

100 рубли за евро: Курсът на руската валута мина психологическата граница

Доларът и юанът също поскъпват спрямо рублата

Той смята, че постепенно укрепване на курса на рублата ще има още през 2024 г.

"Няма фундаментални причини за значително отслабване на рублата. Геополитическата ситуация най-вероятно ще се развие в полза на Русия и в резултат на това икономиката ще се развива и рублата ще се засили. От друга страна, ситуацията в САЩ и Европа е много далеч от идеалната и е вероятно значително отслабване на тези валути в краткосрочен и средносрочен план по отношение на валутите на страните от BRICS (Бразилия , Русия, Индия, Китай , Южна Африка , ОАЕ , Иран , Египет и Етиопия")", обясни Перепелица.