По време на валутната търговия в петък доларовият индекс е близо до най-ниското си ниво за седмицата по отношение на основните валути. Курсът на еврото е близко до вчерашното си ниво, британската лира, след леко нарастване, отново спада спрямо американския долар.

Националната валута на САЩ е под натиск от възстановяване на апетита за риск на фона на известно отслабване на опасенията относно въздействието на финансовите проблеми на китайската China Evergrande Group върху световните пазари.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), загуби 0,35% от стойността си в петък.

Към 10:18 часа българско време еврото струва 1,1734 долара в сравнение с 1,1739 долара при закриване на търговията в четвъртък.

Курсът на лирата стерлинг в същото време след нарастване в началото на търговията спадна спрямо американската валута до 1,3712 долара за един паунд.

В същото време доларът се разменя срещу японската национална валута по 110,53 йени в сравнение с 110,33 йени за долар предишния ден. В определен момент от търговията в петък йената достигна най-ниското си ниво от 6 седмици, отбелязва Trading Economics.

Банката на Япония, след двудневната септемврийска среща, която приключи в сряда, запази ключовите параметри на паричната политика непроменени. Краткосрочният лихвен процент по депозитите на търговските банки в Централната банка остана на минус 0,1% годишно, целевата доходност по десетгодишните държавни облигации е около нула.