По време на валутната търговия в петък щатският долар се променя леко и възходящо спрямо еврото, паунда и японската йена.

Днес сутринта към 9:30 ч. българско време общата европейска валута се търгува срещу американската на ниво $1,1837 за едно евро в сравнение с $1,1850 за евро в края на предишната сесия.

Обменният курс на американската валута спрямо японската възлиза на 111,60 йени за долар спрямо 111,53 йени за долар при закриване на търговията в четвъртък.

Британската лира стерлинг в петък сутринта продължи да спада - до обменен курс срещу долара $1,3756 за паунд, като още вчера поевтиня до най-ниско ниво от средата на април, отбелязва Тrading Еconomics.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), загуби 0,06% по време на днешната търговия, докато по-широкият индекс WSJ Dollar се повиши с 0,02%.

В същото време доларовият индекс все още е на най-високото си ниво от 5 април, достигнат предния ден, на фона на нарастващото доверие на инвеститорите, че системата на Федералния резерв на САЩ може да повиши лихвите по-рано от очакваното.

Търговците очакват данни за безработицата в САЩ за текущия месец, които ще бъдат публикувани днес. Консенсусната прогноза на експертите, интервюирани от The Wall Street Journal, предвижда увеличаване на броя на работните места в САЩ през юни със 706 хиляди и намаляване на безработицата до 5,6% от 5,8% през май.

Данните за пазара на труда са ключови за политиката на Федералния резерв, заедно с инфлационните показатели. До голяма степен това ще зависи от динамиката на заетостта, когато регулаторът започне да отменя мащабните стимули, въведени в пика на пандемията от коронавирус.

Статистическите данни, публикувани вчера, показват, че исканията за обезщетения за безработица в САЩ са спаднали до минимум от началото на пандемията. Броят на американците, които са кандидатствали за обезщетения за безработица за първи път през миналата седмица, е спаднал с 51 хиляди - до 364 хиляди души, според доклад на Министерството на труда на САЩ. Това е най-ниското ниво от началото на пандемията COVID-19.