В хода на валутната търговия в сряда американският долар е стабилен спрямо основните си конкуренти, като леко поскъпва спрямо еврото, паунда и йената. Фокусът на пазара е върху протокола от заседанието на Федералния резерв от 15-16 юни, който ще бъде публикуван тази вечер.

Както беше съобщено, Фед запази основния си лихвен процент в диапазона от 0-0,25% годишно след срещата през юни. Регулаторът също така потвърди, че ще продължи да изкупува активи на обща стойност 120 милиарда щатски долара месечно, "в очакване на значителен напредък към постигане на целите за максимална заетост и стабилност на цените".

В същото време председателят на Фед Джеръм Пауъл заяви по време на пресконференция след заседанието, че лидерите на Централната банка на САЩ започнаха да обсъждат евентуално намаляване на програмата за обратно изкупуване на активи. Тези думи бяха възприети от инвеститорите като "ястребов" сигнал. По-остър тон на протокола може да подкрепи долара, пише Trading Economics.

Статистиките за пазара на труда в САЩ през юни, публикувани миналата седмица, бяха разнопосочни. Броят на работните места в американската икономика в САЩ през юни се е увеличил с най-висок темп от 10 месеца, докато безработицата се е увеличила и растежът на заплатите на работниците се е забавил.

Индексът на бизнес активността в САЩ (ISM Non-Manufacturing) през юни е спаднал до 60,1 пункта от рекордните 64 пункта през май, показват данни на Института за управление на доставките (ISM), публикувани във вторник. Консенсусната прогноза на експерти, интервюирани от Trading Economics, предвиждаше намаляване на индекса до 63,5 пункта.

В сряда към 10:05 часа българско време общата и американската валути се търгуват при курс $1,1823 за евро, в сравнение с $1,1824 за евро в края на предходната сесия.

Курсът на американската валута спрямо японската се е повишил с 0,06% - до 110,73 йени за долар срещу 110,63 йени за долар предния ден.

Европейската валута също поскъпва спрямо японската - с 0,11%, до 130,95 йени, спрямо 130,81 йени при затварянето във вторник.

Британският паунд се търгува на ниво 1,3791 долара в опит да се възстанови от два и половина месечния минимум от 1,3737 долара, достигнат миналата седмица. Британският премиер Борис Джонсън обяви планове за премахване на 19 юли на оставащите ограничения за коронавирус, засягащи Англия.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), загуби 0,02% по време на днешната търговия, докато по-широкият индекс WSJ долар се понижава с 0,03%.