В хода на валутната търговия в сряда сутринта щатският долар показва умерен ръст по отношение на еврото и британския паунд и стабилно поскъпва спрямо японската йена.

Активният растеж на долара спрямо йената беше причинен от намаляването на търсенето на защитни активи, които включват японската валута , поради намаляването на страховете за разширяването на банковата криза и нейните последици за световната икономика, пише Trading Economics.

Към 10:30 часа българско време общата европейска валута поевтиня спрямо американската с 0,11% - до 1,0830 долара за едно евро срещу 1,0845 долара за евро при затварянето на сесията във вторник.

Британската лира стерлинг пада с 0,10% до $1,2327 за едни паунд в сравнение с $1,2342 за паунд в края на вчерашния борсов ден.

Цената на американските пари спрямо японската валута Доларът спрямо йената скочи с 0,76% и е около 131,87 йени за долар при 130,89 йени за долар ден по-рано.

Изчисленият от ICE индекс, който показва динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), се повиши с 0,25% по време на сутрешната сесия в сряда.

Но еврото вероятно ще поскъпва спрямо долара, тъй като различията в политиката между Европейската централна банка и Федералния резерв на САЩ се очаква да се разширят, коментира Trading Economics. Президентът на ЕЦБ Лагард каза, че централната банка е решена да върне инфлацията към целта и това няма да включва "компромиси", докато членът на борда Изабел Шнабел каза, че ЕЦБ може да търси нови начини за управление на ликвидността в банковия сектор и управление на краткосрочните лихвени проценти на пазара.

Австралийският долар поевтиня спрямо щатския с 0,48% - до 0,6677 долара. Както беше съобщено, инфлацията в Австралия през февруари се забави до 6,8% от 7,4% през януари. Анализаторите очакваха по-умерено забавяне до 7,1%. Показателят за февруари е най-ниският от миналия юни.