По време на валутната търговия в петък сутринта щатският долар поевтинява спрямо еврото, паунда и йената след изявления на ръководителя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл за съществуването на рискове от рецесия и растяща безработица.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинги и шведска крона), днес спадна с 0,17%, а по-широкият индекс на долара WSJ - 0,13%.

Към 10 часа българско време общата европейска валута се повиши с 0,13% и се търгува на пазара спрямо долара при курс $1,0536 за едно евро в сравнение с $1,0523 за евро при затварянето на пазара в четвъртък.

Цената на американската валута по отношение на японската се понижи в същото време с 0,24% - до 134,65 йени за долар срещу 134,95 йени за долар в края на предишната сесия.

Британската лира стерлинг поскъпва днес сутринта с с 0,08% и се разменя на пазара по $1,2273 за един паунд в сравнение с $1,2260 за паунд предния ден.

Валутният пазар проследи изказванията на Пауъл по време на двудневните изслушвания в Конгреса на САЩ. Пауъл се яви пред банковата комисия на Сената в сряда и пред комисията по финансови услуги на Камарата на представителите в четвъртък.

В реч в четвъртък ръководителят на Фед каза, че усилията на регулатора за ограничаване на инфлацията не е задължително да предизвикат слабост на пазара на труда в САЩ, но има риск безработицата в страната да се повиши от сегашните нива.

Ден по-рано, в сряда, Пауъл призна рисковете от рецесия в американската икономика поради политиката на повишаване на лихвените проценти, но отбеляза, че тези рискове "в момента не са особено завишени".

Ръководителят на Централната банка на САЩ добави още, че Фед планира да продължи цикъла на затягане на лихвите, докато не види ясни доказателства за забавяне на инфлацията в страната и доближаване на целевото ниво на регулатора от 2%.