В началото на валутната търговия в сряда американският долар спада умерено спрямо еврото, йената и британския фунт стерлинг. Цената на златото задържа около $1800 за тройунция на фона на рисковете пред световната икономика заради пандемията.

Председателят на Федералната резервна банка в Сейнт Луис Джеймс Балард обяви във вторник перспективите за стабилно икономическо възстановяване и значително намаляване на безработицата през следващите шест месеца, пише The Wall Street Journal.

"Ако тези, които се определят като" временно уволнени ", просто ще се върнат на работа през следващите шест месеца и ако нищо друго не се промени, официалният процент на безработица ще спадне до 4,5%", каза Балард.

Членът на Съвета на управителите на Федералния резерв Лейл Брайнард от своя страна предупреди, че икономическото възстановяване вероятно ще бъде "ще се сблъска със сдържащи фактори за известно време" и ще изисква по-нататъшно облекчаване на паричната политика.

Централната банка на Япония остави лихвения процент по депозитите на търговски банки на лихвена ставка минус 0,1% годишно, целевата доходност на десетгодишните държавни облигации на Япония е около нула. В тримесечен доклад, публикуван след края на заседанието, банката заяви, че икономическата ситуация вероятно ще се подобри постепенно през втората половина на годината, но темпът на възстановяване се очаква да бъде само умерен на фона на продължаващото въздействие на пандемията COVID-19 в света.

Потребителските цени в Обединеното кралство през юни 2020 г. се увеличават с 0,6% на годишна база, според Националната статистическа служба на страната. По този начин инфлацията се ускори спрямо 0,5% май. Експертите средно очаквали ръста на потребителските цени да се забави до 0,4%, според Trading Economics.

"Германия, Франция и Италия взеха строги карантинни мерки. В резултат на това изглежда, че коронавирусът е взет под контрол. Икономиката може да започне постепенно възстановяване", заяви Барт Вакабаяши, управляващ директор на State Street Bank, цитиран от Ройтерс. В четвъртък пазарите очакват среща на управителния съвет на Европейската централна банка.

Общата валута се покачва по отношение на американската в сряда сутринта с 0,11% до $1,1412 за евро в сравнение с $1,1400 за евро в края вчерашната валутна търговия.

Британският фунт стерлинг поскъпва спрямо долара с 0,33%, до $1,2254 за паунд спрямо $1,2553 за паунд в края на при предишна сесия и по отношение на общата европейска валута - с 0,25%, до 1,1038 евро за паунд срещу 1,1011 евро за паунд при приключване на търговията във вторник.

Курсът на долара спрямо йената спадна с 0,06%, до 107,18 йени срещу 107,24 йена ден по-рано, а този на еврото нарасна с 0,05%, до 122,31 йени в сравнение със 122,26 йени във вторник.

Цената на златото в сряда сутринта е малко по-ниска, но остава малко над психологическото ниво от 1800 долара за тройунция на фона на продължаващите рискове, свързани с пандемията, сочат данните от днешната търговия.

Августовските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк спадат с 0,25%, или с 4,55 долара до 1808,95 долара за тройунция. Септемврийските фючърси за среброто се повишиха с 0,55% - до 19 637 долара за унция.

"Изглежда, че търсенето на злато е фиксирано при цена в района на $1800. Инвеститорите хеджират рисковете от COVID-19, особено след като засилиха карантината в Калифорния", цитира Reuters Джефри Халей, старши пазарен анализатор на OANDA.