Доларът в началото на валутната търговия в сряда поевтинява благодарение на повишаването на апетитът към риска на пазарите. Това се дължи на сигналите, че Вашингтон и Пекин се приближават до сключването на търговско споразумение.

Китайска делегация възобновява днес в столицата на САЩ преговорите за преодоляване на търговските спорове, като според световните медии споразумението е на стадии съгласуване. Двете страни са успели в хода на предишния кръг преговори да решат редица спорни въпроси, като засега се запазват разногласията по отношение на механизмите за реализация и контрол върху споразумението.

Тези новини са особено благоприятни за азиатските валути и за австралийския долар, коментира експерт пред Bloomberg.

Общата валута днес сутринта са покачва по отношение на американската до $1,1220 в сравнение с курса $1,1204 за едно евро при закриване на търговията във вторник.

Британският фунт стерлинг също расте - с 0,28%, до $1,3165 спрямо в $1,3128 ден по-рано.

Доларът губи 0,6% по отношение на австралийския долар и 0,4% спрямо новозеландския долар.

Йената, считана за "тихо пристанище" по време на напрежение на пазарите, в сряда също поевтинява заради насочването на инвеститорския интерес и средства към по-рисковите активи. Японската валута спада към американската до ниво 111,51йени за долар и към европейската - до ниво 125,16 йени за евро.

Китайският юан поскъпва с 0,2% по отношение на американската валута - до 6,7084 юана за едни долар.