Американският долар поскъпва умерено спрямо основните валути в сряда, след като падна по-рано в хода на търговията заради коментарите на ръководителя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл.

Междувременно Пауъл заяви във вторник, че целта на Фед е да възстанови пазара на труда, отбелязвайки, че опасенията от повишаване на инфлацията сами по себе си няма да бъдат достатъчни за повишаване на лихвите. Говорейки пред Конгреса на САЩ, Пауъл отново изрази мнението си, че ускоряването на инфлацията в страната вероятно ще бъде временно, като заяви, че централната банка ще продължи да подкрепя икономиката.

"Американската икономика показва непрекъснато подобрение", каза Пауъл в речта си, която той представи във вторник пред подкомисията по коронавирус на Камарата на представителите.

Регулаторът остави паричната си политика непроменена на заседанието си през миналата седмица. Същевременно точковият график - диаграма, който отразява индивидуалните очаквания на Управителния съвет на Фед и ръководителите на банките на Федералния резерв относно лихвените проценти показа, че повечето от лидерите на американската централна банка - 13 души , очакват увеличение на лихвите през 2023 година. Това оказа натиск върху фондовия пазар и допринесе за покачването на долара.

Миналата седмица доларовият индекс достигна своя връх за повече от два месеца.

В сряда сутринта общата валута спадна спрямо долара с 0,08% до $1,1930 за евро в сравнение с $1,1940 за евро в края на предишната сесия.

Спрямо японската валута американската се повиши с 0,19% - до 110,86 йени за долар срещу 110,65 йени за долар при закриването на търговията във вторник.

В същото време лирата стерлинг е стабилна спрямо щатската валута и се търгува на ниво около $ 1,3953 за паунд срещу $1,3949 за паунд в края на предходния работен ден.

Австралийският долар се обезценява спрямо долара с 0,05% и е на ниво 0,7550 долара.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добави 0,15% по време на днешната търговия. По-широкият индекс на WSJ долар нараства с 0,16%.