В началото на валутната търговия във вторник щатският долар показва умерен спад спрямо еврото, паунда, йената и повечето световни валути.

Ключовото събитие за световните финансови пазари тази седмица ще бъде публикуването на мартенските данни за инфлацията в САЩ в сряда. Анализатори, анкетирани от Trading Economics, прогнозират, че ръстът на потребителските цени в САЩ се е забавил до 5,2% през март от 6% през февруари.

По-умереното покачване на цените може да бъде аргумент за Федералния резерв в полза на прекратяване на цикъла на затягане на паричната политика, смятат анализатори.

Към 10 часа българско време общата европейска валута еврото поскъпна спрямо долара с 0,23% и се търгува при курс $1,0883 за едно евро срещу $1,0859 за евро при затварянето на сесията в понеделник.

Британската лира стерлинг покачва стойността си с 0,27% - до ниво на борсова търговия от $1,2414 за едни паунд в сравнение с $1,2382 за паунд при затваряне на миналата сесия.

Цената на американските пари по отношение на японската валута е понижи с 0,10% и на пазара дават 133,47 йени за един долар срещу 133,61 йени за долар в кая на предишния ден.

Индексът ICE, който показва динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), се понижи с 0,3% по време на сутрешната сесия във вторник. По-широкият WSJ Dollar Index спада с 0,22%.