В началото на валутната търговия в четвъртък курсът на щатския долар расте слабо по отношение на еврото, паунда и другите основни световни валути.

Пазарите очакват речта на председателя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл на годишния икономически симпозиум в Джаксън Хоул в петък. Въпреки надеждите за повече яснота, сред анализаторите се засилва мнението, че той няма да даде никакви очевидни индикации за времето на започване на съкращаването на програмата за обратно изкупуване, която сега възлиза на 120 милиарда долара на месец, пише The Wall Street Journal.

"Не мисля, че Пауъл или някой друг от Федералния резерв ще намекне твърде агресивно за намаляване на покупките на активи", казва анализаторът на IG Markets Кайл Рода. "Според мен доларът продължава да се покачва само защото рано или късно Фед ще го направи. "

В четвъртък към 10 часа българско време общата валута се търгува спрямо американската на ниво $1,1762 за евро в сравнение с $1,1772 за евро в края на предходната сесия.

Стойността на единната европейска валута по отношение на японската сега е в района на 129,45 йени за евро спрямо 129,48 йени за евро при закриване на търговията в сряда.

Днес на пазара за един долар дават по 110,14 йени, почти толкова колкото и в края на предходната борсова сесия.

Британската лира стерлинг се разменя при курс $1,3745 за паунд в сравнение с $1,3763 за паунд в края на търговския ден вчера.

Индексът ICE, който измерва стойността на щатския долар спрямо шест основни световни валути, се повиши с 0,04% по време на търговията в четвъртък. Индикаторът WSJ Dollar, който проследява динамиката на долара спрямо 16 основни световни валути, се увеличи с 0,08%.