В хода на валутната търговия в сряда щатският долар показва леки колебания спрямо еврото, като се задържа близо до максимума от 2 месеца. Също така американската валута се покачва по отношение на британската лира, а леко се промени спрямо японската йена по време на търговията в сряда.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), падна с 0,17% по време на търговията. По-широкият индекс WSJ Dollar намалява с 0,01%.

Общата валута днес сутринта се търгува спрямо американската на ниво $1,2039 за едно евро в сравнение с $1,2044 за евро в края на предишната сесия.

Обменният курс на американската валута спрямо японската в сряда е 105,04 йени за долар при 104,98 йени за долар ден по-рано.

Британската лира стерлинг днес сутринта поевтинява спрямо долара до $1,3651 за паунд в сравнение с $1,3668 за паунд при закриването на предишната търговия.

Наскоро стартиралото рали на долара вероятно ще бъде краткосрочно, казват експерти от CBA, отбелязвайки, че напредъкът във ваксинацията в САЩ дава основание за оптимизъм относно средносрочната прогноза за световната икономика.

Според американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC), повече от 26 милиона души в страната са получили поне една доза от ваксината COVID-19 до понеделник, а около 6 милиона са получили и втората доза.

В понеделник в страната са съобщени малко над 139 000 нови инфекции, информира New York Times. По този начин ежедневният ръст на новите случаи намалява. Миналата седмица той беше средно 146,4 хил. на ден, което е с 29% по-ниско от средното за предходната седмица.