Щатският долар умерено се обезценява спрямо еврото и британския паунд, а се покачва по отношение на и японската йена по време на търговията в понеделник. Американската валута реагира на нарастващото търсене на рискови активи поради оптимизма за смекчаването на политиката на Китай за борбата с коронавируса, пише Trading Economics.

Освен това натиск върху долара оказват очакванията, че Федералният резерв на САЩ ще забави темпа на повишаване на лихвените проценти.

Публикуваните миналата седмица данни на Министерството на труда на САЩ сочат, че броят на работните места в икономиката на САЩ през ноември се е увеличил с 263 хиляди. Увеличението е най-ниското от април миналата година. През октомври показателят се е увеличил с 284 хиляди, а не с 261 хиляди, както беше съобщено по-рано.

Експертите средно очакваха още по-малък ръст през миналия месец - с 200 хиляди, според резултатите от социологически проучвания на Trading Economics, MarketWatch и Bloomberg. В същото време безработицата в САЩ остана на нивото от октомври от 3,7%, както и бе прогнозирано.

Ноемврийският доклад за пазара на труда е важен за Фед, който ще проведе редовно заседание на 13-14 декември. Съдейки по котировките на фючърсите на нивото на основния лихвен процент, пазарът очаква регулаторът да го повиши с 50 б.п. - до 4,25-4,5% годишно.

Към 11 часа българско време общата европейска валута поскъпна спрямо американската с 0,18% - до 1,0559 долара за едно евро в сравнение с 1,0535 долара за евро в края на предходната сесия.

Британската лира стерлинг в същото време се покачва до 1,2294 долара за един паунд спрямо 1,2280 долара за паунд при затварянето на търговията в петък.

Американската валута расте по отношение н японската в хода на днешната търговията с 0,73% - до 135,30 йени за долар в сравнение с 134,31 йени за долар в края на предходната сесия.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), губи 0,38% в понеделник, а по-широкият WSJ Dollar Индекс - 0,3%.