По време на валутната търговия във вторник щатският долар е относително стабилен, като умерено поевтинява спрямо еврото, паунда и йената.

Търговци и инвеститори продължават да следят отблизо глобалното разпространение на новия щам делта на COVID-19 в опит да оценят потенциалното му въздействие върху възстановяването на световната икономика.

Статистическите данни, публикувани вчера и показващи забавяне на темповете на растеж на активността в производствения сектор на САЩ, може да са сигнал, че пикът на възстановяване в американската икономика вече е отминал, сочи анализа на експертите от NAB.

Индексът ISM Manufacturing през юли спадна до минимум за 6 месеца - 59,5 пункта от 60,6 пункта месец по-рано. Анализаторите очакваха индексът да се повиши до 60,9 пункта, информира Trading Economics. Показания на ISM Manufacturing над 50 пункта показва, че бизнес активността в сектора се засилва, индексът остава над това ниво в продължение на 14 последователни месеца.

Към 11ч. българско време във вторник на пазар за едно евро дават 1,1877 долара в сравнение с 1,1870 долара за евро при закриване на търговията в понеделник.

Обменният курс на американската валута спрямо японската възлиза на 109,23 йени за долар срещу 109,31 йени за долар ден по-рано.

В същото време британската лира стерлинг поскъпна до $1,3915 за паунд в сравнение с $1,3883 за паунд в края вчерашната търговията.

Доларовият ICE индекс, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), е стабилен по време на днешната сесия, като по-широкият WSJ Dollar Index губи 0,1%.

Австралийският долар се повиши до 0,7397 щатски долара от 0,7361 долара. Австралийската резервна банка (RBA), след заседание във вторник, запази както ключовата лихва, така и целевата доходност на тригодишните държавни облигации на 0,1% годишно.

Централната банка заяви, че ще започне да съкращава обратно изкупуване на облигации през септември, въпреки известно влошаване на перспективите за икономически растеж поради новите ограничителни мерки, въведени във връзка с подновения ръст на заболеваемостта от COVID-19. Така от следващия месец RBA ще намали изкупуването на държавни облигации от 5 милиарда до 4 милиарда австралийски долара (2,95 милиарда щатски долара) седмично.