По време на валутната търговия в сряда щатският долар не показва особена динамика като слабо покачва обменния си курс по отношение на еврото, паунда и японската йена.

Индексът ICE, показващ динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес добавя 0,04%.

Стойността на индекса се задържа на най-високото си ниво от 16 месеца след номинацията на настоящия ръководител на Федералния резерв на САЩ Джеръм Пауъл за втори мандат на този пост от президента Джо Байдън.

Много експерти смятат, че като номинира Пауъл за втори мандат, Байдън му дава мандат да затегне паричната политика, за да ограничи инфлацията: бързо да прекрати програмата за обратно изкупуване на активи с оглед последващо увеличение на основния лихвен процент, пише Market Гледам.

Към 10:25 ч. българско време общата валута се разменя срещу американската с 0,05 % по-евтино - на ниво 1, 1238 долара за едно евро в сравнение с $1,1248 за евро в края на предишната сесия.

Стойността на американските пари спрямо японската национална валута възлиза на 114,89 йени в същото време срещу 115,14 за долар при закриването на търговията във вторник.

Британската лира стерлинг в сряда сутринта се търгува на пазара по отношение на долара с 0,04% по-ниско - по $1,3368 за един паунд

Турската лира продължава да поевтинява спрямо щатския долар, като се търгува на рекордно ниско ниво след изявленията на президента Реджеп Ердоган. По-рано той каза, че слабостта на турската лира прави икономиката на страната конкурентоспособна, допринасяйки за увеличаването на броя на работните места и икономическия растеж.

Това позволи на инвеститорите да заключат, че турската централна банка, която отново понижи основния си лихвен процент миналата седмица, няма да го повиши в обозримо бъдеще.

Обменният курс на лирата в тандем с долара в сряда сутринта е 12,9920 спрямо 12,8238 лири за едни долар предния ден.