Европейската централна банка готви нов пакет финансови стимули, който ще анонсира през септември и който ще надхвърли очакванията на инвеститорите. Това казва Оли Рен, член на надзорния съвет на ЕЦБ, пред американското издание The Wall Street Journal.

По думите му новите мерки трябва да обърнат тенденцията за забавяне на икономиката на еврозоната. "Важно е да представим голям пакет от политики, който да има отражение върху пазарите", коментира Рен. "Когато се работи с финансовите пазари, е по-добре да имаш много силен пакет от мерки вместо малък", добавя още той.

Анализаторите очакват новите стимули за икономиката да включват ново намаляване на лихвите с 0.1% спрямо -0.4%, както и нова програма за изкупуване на облигации в размер на 50 милиарда евро месечно. Според някои обаче ЕЦБ може да свали още по-драстично лихвата - с 0.2%, както и да започне изкупуването на нови типове активи.

Най-смела прогноза правят инвеститорите на капиталовите пазари, според които основният лихвен процент ще падне до -0.7%, а лихвите ще се задържат под сегашното ниво до 2024 година. Рен коментира пред изданието тези прогнози с думите, че инвеститорите са разбрали нагласите на ЕЦБ.

Още по-ниски лихви по кредитите и депозитите може да очакваме през третото тримесечие

Още по-ниски лихви по кредитите и депозитите може да очакваме през третото тримесечие

Кредитирането ще продължи да нараства, се посочва в прогноза на МФ

Ако прогнозите на пазари и анализатори се случат, това ще означава сериозна промяна в очакваната политика от централната банка. Финаносовите стимули се ползват от години и по-скоро се очакваше те постепенно да бъдат намалявани вместо увеличавани.

Сега обаче заради ясните сигнали за забавяне на ключови икономики в Европа като германската ЕЦБ очевидно е принудена да вземе насрещни мерки, които да противодействат на това. "Според мен има известно отслабване на икономическите перспективи пред Европа през последните няколко месеца", коментира Оли Рен.

Удължаването и увеличаването на финансовите стимули в Европа повежда Стария континент към една прогноза, дадена от подуправителя на БНБ Калин Христов през юни. На форум тогава той заяви, че ни очаква дълъг период на ниски лихви, който най-вероятно ще завърши с криза.