Американският долар се обезценява спрямо еврото и британската лира, леко поскъпва спрямо японската йена в началото на валутната търговия в четвъртък. Наблюдава се нарастващото търсене на рискови активи във връзка с увеличените надежди за нови стимулиращи мерки в подкрепа на американската икономика.

Очакванията за приемане на стимули се увеличават, въпреки факта, че председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси и министърът на финансите Стивън Мнучин не успяха да сключат споразумение за пакет от мерки за подпомагане на икономиката. Преговорите ще продължат на фона на опитите за изготвяне на мерки, които ще бъдат одобрени от двете камари на Конгреса.

В сряда Мнучин изрази оптимизъм относно пакет от стимули за борба с последиците от пандемията на коронавируса. "Ще кажа, че ще направим още един голям опит да направим това и мисля, че се надяваме, че можем да направим нещо", каза Мнучин, цитиран от CNBC.

Европейската централна банка ще обмисли да предприеме по-гъвкав подход към инфлацията, към какъвто преди това се насочи и Федералният резерв, заяви председателят на ЕЦБ Кристин Лагард по време на видеоконференция в сряда.

Общата валута днес сутринта поскъпва спрямо американската с 0,26% - до $1,1751 за едно евро в сравнение с $1,1721 за евро в края на вчерашната търговия.

Еврото спечели 0,23% и спрямо японската валута, до 123,94 йени от 123,65 йени за евро в сряда.

Доларът е стабилен спрямо японските пари и се търгува на 105,49 йени при 105,48 йени предния ден.

Британският паунд поскъпна с 0,18% спрямо долара, до $1,2943 за лира от $1,2920 за лира в края на предишната търговия.

Спрямо еврото британската валута спада с 0,05%, до 1,1018 евро за паунд в сравнение с 1,1024 евро за паунд в сряда.

Китайската валута днес достигна своя връх за 16 месеца. Сутринта "зелените пари" поевтиняяха спрямо китайските с 0,37% - до 6,7910 юана за един долар в сравнение с 6,8160 юана за долар в края на предишната търговия.

Индексът ICE, който проследява динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, фунт стерлинг и шведска крона), загуби 0,24% по време на търговията в четвъртък. По-широкият индекс WSJ Dollar намалява с 0,19%.