По време на валутната търговия в понеделник сутринта щатският долар почти не се променя спрямо еврото, спада към британската лира и поскъпва по отношение на японската йена. Увеличават се очакванията на търговци и инвеститори за ново вдигане на лихвите в САЩ пез септември.

Към 10:15 часа българско време общата европейска валута се разменя на пазара срещу американската на ниво 1,0185 долара за едно евро в сравнение с 1,0183 долара за евро при затварянето на търговията в петък.

По отношение на японката валута, "зелените" пари поскъпват с 0,22% и се двойката се търгува при курс 135,31 йени за едни долар срещу 135,01 йени за долар в края на предходната сесия.

Стойността на британската лира стерлинг в понеделник сутринта нараства с 0,27% и на пазара за един паунд дават 1,2104 в сравнение с 1,2073 долара за паунд при затварянето на предишната сесия.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), спада по време на днешната търговията с 0,06%. По-широкият индекс WSJ Dollar се повиши с 0,02%.

В края на петъчната търговия доларовият индекс се повиши с почти 1% на фона на статистическите данни за пазара на труда в САЩ, които засилиха очакванията за по-нататъшни повишения на лихвите от страна на Федералния резерв, пише Trading Economics.

Броят на работните места в икономиката на САЩ през юли се е увеличил с 528 хил., според данни, публикувани в петък от Министерството на труда. Според ревизираните данни през юни показателят е нараснал с 398 хиляди, а не с 372 хиляди, както беше съобщено по-рано. Експерти, анкетирани от Bloomberg, очакваха средно увеличение на броя на работните места през юли с 250 000.

Участниците на пазара очакват Фед да повиши лихвите с още 75 базисни пункта след срещата през септември.

Председателят на Федералната резервна банка на Кливланд (FRB) Лорета Местър каза миналата седмица, че Фед трябва да продължи да повишава лихвените проценти, докато инфлацията в САЩ започне да се забавя.

Инвеститорите вече насочиха вниманието си към данните за инфлацията в САЩ, които трябва да бъдат публикувани тази сряда.