По време на валутната търговия в сряда щатският долар е стабилен спрямо еврото и британския паунд, укрепвайки по отношение на йената.

Американската валута е на най-ниското си равнище по отношение на еврото от април 2018 г. насам.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, фунт стерлинг и шведска крона), падна до най-ниското си ниво от април 2018 г. в края на търговията във вторник, като се има предвид, че теглото на еврото в индекса е около 60%.

В сряда индексът ICE долар загуби 0,1%, а по-широкият индекс WSJ Dollar остава на нивото от предишната сесия.

Нарастващият оптимизъм на инвеститорите относно перспективите за икономиката, породен от успеха на редица фармацевтични компании в разработването на ваксини срещу COVID-19, насочва инвестиционните средства от активи "безопасни убежища", вкл. долара, към по-рискови активи.

В допълнение, инвеститорите са уверени, че системата на Федералния резерв (FRS)на САЩ ще продължи да инжектира пари в икономиката както чрез обратно изкупуване на активи, така и чрез предоставяне на евтини заеми на банките. Защото ситуацията в американската икономика остава трудна на фона на втората вълна на пандемията, и не се очаква да има нов пакет бюджетни стимули по-рано от януари, пише Trading Economics.

Общата валета в сряда сутринта се разменя срещу $1,2076 в сравнение с $1,2071 за едно евро в края вчерашната търговия.

Стойността на американската валута спрямо японската се повиши в същото време до 104,44 йени за долар при курс от 104,33 йени за долар предния ден.

Британският фунт стерлинг ден сутринта се търгува по $1,3420 за паунд, колкото и края на предходната сесия, и по 1,1112 евро за паунд в сравнение с 1,1119 евро за паунд при закриването на сесията във вторник.