По време на валутната търговия в петък сутринта щатският долар е стабилен спрямо еврото и йената, като се засилва по отношение на британската лира стерлинг.

Ден по-рано "зелените" пари се обезцени спрямо основните световни валути след публикуването на протокола от ноемврийското заседание на Федералния резерв, което показа, че по-голямата част от лидерите на американския паричен регулатор виждат необходимостта от забавяне темпа на повишаването на лихвите в близко бъдеще.

Индексът ICE индекс, показващ динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинги и шведска крона), губи 0,3% в петък, апо-широкият WSJ Dollar Index остава стабилен.

Към 10:09 часа българско време общата европейска валута се търгува на пазара на ниво $1,0417 за едно евро в сравнение с $1,0410 за евро при затварянето на предишната сесия.

Стойността на американската валута по отношение на японската в същото време възлиза на 138,70 йени за един долар по същото време срещу 138,54 йени за долар ден по-рано.

Британската лира стерлинг днес сутринта падна с 0,18%, до $1,2094 за един паунд спрямо $1,2113 за паунд при закриване на търговията в четвъртък.

Вчера доларът загуби от стойността си 0,2% спрямо еврото, 0,7% спрямо йената и 0,5% по отношение на паунда.

"Някои представители на Фед отбелязаха, че паричната политика е достигнала точка, в която е достатъчно рестриктивна, за да постигне целите на FOMC и би било подходящо скоро да се забави повишението на лихвените проценти", се казва в протокола от срещата на Фед от 1-2 ноември.

Някои от ръководителите на Централната банка на САЩ в същото време смятат, че Фед ще трябва да повиши лихвата по-високо от предварително планираното, за да постигне целта за намаляване на инфлацията.

Те посочиха, че процентът "трябва да достигне малко по-високо ниво от предварително очакваното", предвид липсата на достатъчно сигнали за отслабване на инфлацията в САЩ в момента, както и продължаващия дисбаланс на търсенето и предлагането в икономиката.