В началото на валутната търговия в сряда щатският долар е стабилен по отношение на еврото и спада спрямо йената. Британският фунт стерлинг поевтинява заради неизвестностите в преговорите на Лондон с Брюксел

Общата валута днес сутринта се търгува срещу американската при курс от $1,1776 за евро спрямо $1,1775 за евро в края на предходната сесия.

Стойността на долара спрямо японската валута спадна до 105,91 йена от 106,04 йени при закриването на сесията във вторник.

Курсът на единната европейска валута към японската е 124,68 йени за евро срещу 124,85 йени за евро предния ден.

Индексът ICE, който проследява динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добави 0,06% по време на днешната търговия.

Вниманието на търговците е насочено към предстоящото заседание на ръководството на Европейската централна банка, тъй като резултатите от него могат сериозно да повлияят върху динамиката на курса на еврото.

Изявленията на главния икономист на ЕЦБ Филип Лейн миналата седмица предизвикаха спад на еврото от най-високия му за повече от две години курс от 1,2 долара. Затова търговци, инвеститори и експерти ще следят отблизо реториката на шефовете от Централната банка за притесненията им относно скорошното укрепване на общата валута.

Междувременно йената се засилва спрямо основните световни валути и азиатските валути на фона на нарастващото напрежение между Пекин и Вашингтон, пише Dow Jones. Според съобщения в медиите американските власти се готвят да наложат ограничения върху вноса на редица стоки от автономната област Синцзян Уйгур на КНР, докато Пекин може да наложи санкции на американски служители, посещаващи Тайван.

По-рано тази седмица американският президент Доналд Тръмп заяви, че възнамерява да прекъсне връзките между американската икономика и Китай, ако бъде преизбран за президент.

Курсът на лирата стерлинг спрямо долара падна до $ 1,2957 за паунд от $ 1,2982 в края на предишната търговска сесия. Британската валута се търгува по около 1,1006 евро, спрямо 1.1025 евро за паунд във вторник.

"Паундът бавно осъзнава риска от поредната вълна страхове за Брекзит без споразумение: Борис Джонсън предприе много агресивен обрат, очертавайки възможното отказване от самите условия, които направиха споразумението за Брекзит възможно и обещавайки, че 15 октомври ще бъде крайният срок за преговори," отбелязва главният валутен стратег в Saxo Bank, Джон Харди.

Китайската валута губи 0,06% спрямо американската и се търгува на ниво 6,851 юана за един долар.

Инфлацията в Китай през август се забави до най-ниската си стойност от май на фона на спада в цените на храните. Потребителските цени (CPI) са се повишили с 2,4% на годишна база през миналия месец, след като се покачиха с 2,7% през юли, сочат данните на Държавната статистическа служба на Китай.