Курсът на щатския долар е стабилен спрямо еврото и лирата стерлинг, като намалява спрямо японската национална валута в началото на търговията в четвъртък.

Днес сутринта към 10:15 часа българско време общата европейска валута се разменя на пазара срещу американската при курс около $1,1600 за едно евро в сравнение с $1,1603 за евро в края на последната сесия.

Стойността на единната европейска валута се понижава спрямо японската с 0,23% - до 131,77 йени при 132,08 йени за евро в сряда.

Доларът спадна спрямо японската валута до 113,68 йени срещу 113,83 йени за долар в края на предходния ден.

Британският фунт стерлинг се търгува в четвъртък сутринта спрямо американската валута по-скъпо - с 0,16% повече от края на предишната сесия, по $1,3754 за един паунд,.

Индексът ICE US Dollar, който измерва стойността на щатския долар спрямо шест основни световни валути, е нараснал с 0,04% по време на търговията в четвъртък. Междувременно индикаторът WSJ Dollar, който проследява динамиката на долара спрямо 16 основни световни валути, губи 0,03%.

Банката на Япония, като част от тримесечната си ревизия, влоши прогнозата си за икономическия растеж в страната в близко бъдеще. Сега се очаква БВП през текущата фискална година, която завършва през март 2022 г., да се увеличи с 3,4% спрямо предишната оценка от 3,8%. Междувременно се очаква следващата фискална година БВП да нарасне с 2,9% спрямо прогнозата за юли от 2,7%.

В същото време японската централна банка след резултатите от поредното се заседание запази параметрите на паричната политика непроменени.

След днешното си заседание Европейската централна банка вероятно също ще остави основните параметри на парично-кредитната си политика непроменени, смятат анализатори и икономисти.