В началото на валутната търговия в петък американският долар поскъпва спрямо еврото и леко се повишава по отношение на йената.

Общата валута става по-евтина за втора поредна сесия след заседанието на Европейската централна банка . В четвъртък след обед курсът на европейската валута падна до 7-седмичен минимум до нивото $1,1036 за веро. Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви след заседанието вчера, че централната банка вижда сигнали за умерено повишение на базовата инфлация, докато "мечешките" рискове за икономиката на еврозоната стават по-слабо изразени.

Както стана ясно вчера, ЕЦБ не променя ключовите лихвени проценти и програмата за обратно изкупуване на активи, а също така обяви началото на първата ревизия на стратегията на паричния регулатор 2003 г. насам, която ще продължи една година.

Изявленията на Лагард бяха възприети от търговците като сигнал, че ЕЦБ ще се придържа към предишната парична политика. Тя призова страните от еврозоната да "значително да засилят" структурните реформи, които според експертите могат да сигнализират за нежеланието на централната банка да променя политиките в близко бъдеще.

Днес сутринта общата валута се понижава спрямо американската до $ 1,1048 за евро в сравнение с $1,1055 за едно евро в края на предишната сесия.

В същото време по отношение на японската национална валута доларът се покачва до 109,54 йени срещу 109,49 йени в четвъртък.

Еврото се търгува спрямо йената на 121,03 йени срещу 121,08 йени ден по-рано.

От началото на тази седмица йената се е повишила с 0,6% спрямо долара и завършва с ръст за първи път от последните три седмици. Експертите очакват нейното по-нататъшно укрепване във връзка с продължаващото търсене на активите на "безопасни убежища" в контекста на разпространението на новия тип коронавирус.