В хода на валутната търговия в петък сутринта щатският долар слабо се понижава спрямо еврото и британската лира, като покачва по отношение на японската йена.

Индексът ICE, показващ динамиката на долара спрямо шест валути (еврото, швейцарския франк, йената, канадския долар, лирата стерлинг и шведската крона) днес добавя 0,02%, а по-широкият доларов индекс WSJ губи 0,01%.

Към 10 часа българско едно евро струваше на пазара 1,1370 долара в сравнение с 1,1361 долара в края на предишната сесия, като еврото се засили с 0,05%.

Цената на американската валута спрямо японската се повиши в същото време с 0,19% до 115,11 йени за долар срещу 114,94 йени за долар при закривен на търговията в четвъртък.

Британската лира стерлинг в петък сутринта поскъпва по отношение на долара с 0,05% и се разменя при курс $1,3625 за един паунд.

Спрямо австралийския долар щатският му съименник губи 0,15%, спрямо южнокорейския вон - 0,26%.

Азиатските валути се консолидират по време на днешната сутрешна търговия, но може да започнат да се понижават спрямо защитните активи, включително щатския долар, на фона на напрежението между Русия и Украйна, пише Dow Jones.

Ескалацията на конфликта напомни на пазарите за рисковете от икономически сътресения и глобален инфлационен натиск в момент, когато инвеститорите все още се опитват да се примирят с идеята за предстоящо повишаване на лихвите на Фед, пишат анализатори от IG. Ако ситуацията не бъде разрешена скоро, несигурността ще бъде достатъчна, за да принуди участниците на пазара да изоставят рисковите активи и да потърсят сигурни убежища, добавят експертите.