По време на валутната търговия в понеделник сутринта щатският долар отслабва спрямо еврото, йената и британската лирата стерлинг. Новите сигнали за забавяне на инфлацията в Съединените щати увеличават надеждите на търговците, че системата на Федералния резерв (Фед) ще може да спре цикъла на повишаване на основния лихвен процент по-рано от очакваното.

Към 10:12 часа българско време общата европейска валута поскъпна спрямо американската с 0,47% - до 1,0694 долара за едно евро в сравнение с 1,0644 долара за евро при затварянето на предходната сесия.

Цената на щатската валута спрямо японската в същото време се понижи с 0,05% - до 132,13 йени за долар спрямо 132,28 йени за долар в края на предишната търговия.

Курсът на британската лира стерлинг се повишава с 0,57% - до 1,2161 долара за един паунд в сравнение с 1,2093 долара за паунд в петък.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), губи 0,29% по време на днешната търговията, а по-широкият WSJ Индекс на долара - 0,39%.

Статистическите данни за пазара на труда в САЩ, публикувани миналия петък, показаха минимален ръст на работните места в икономиката на САЩ през декември от декември 2020 г. - с 223 хиляди. Безработицата в страната се понижи до 3,5% от 3,6% през ноември.

В същото време средната почасова работна заплата в частния сектор през декември нараства с 0,3% спрямо предходния месец и с 4,6% на годишна база. Темпът на възстановяване се забави в сравнение със съответно 0,4% и 4,8% през ноември и беше по-слаб от очакванията на анализаторите (0,4% и 5%).

Членът на борда на Федералния резерв Лиза Кук обаче не е твърде оптимистична относно перспективите за забавяне на инфлацията, отбелязва Market Watch. "Въпреки редица обнадеждаващи сигнали, които видяхме напоследък, инфлацията остава прекалено висока и това е голямо безпокойство", каза тя по време на реч миналия петък на събитие на Американската икономическа асоциация в Ню Орлиънс.

Президентът на Федералната резервна банка на Атланта Рафаел Бостик каза на същото събитие, че вижда необходимост от повишение на Фед до 5,25%. "Имаме още много работа", каза Бостич.

През декември Централната банка на САЩ увеличи ставката на базовата си лихва с 50 базисни пункта до 4,25-4,5%.