По време на валутната търговия във вторник щатският долар умерено се обезценява спрямо еврото, йената и британската лира след укрепването на "зелените пари" в хода на предишната сесия, предизвикано от изявления на представители на Системата на Федералния резерв.

Тази седмица във фокуса на вниманието на търговците е протоколът от заседанието на Фед на 1-2 ноември, на което американската централна банка повиши основния лихвен процент със 75 базисни пункта и намекна за възможността от забавяне на темпото на неговото покачване. Протоколът от срещата ще бъде публикуван в сряда.

Вчера президентите на Банката за федерален резерв на Кливланд и Сан Франциско Лорета Местър и Мери Дейли сигнализираха, че Фед ще забави повишаването на лихвените проценти следващия месец, като същевременно подчертаха, че по-нататъшното затягане на политиката остава необходимо.

"Мисля, че можем да забавим повишаването на лихвите на следващата среща, не виждам проблем в това", каза Местър в интервю за CNBC. "Не мисля обаче, че сме близо до пауза."

Дейли на свой ред отбеляза, че регулаторът трябва да е наясно с времевата разлика между решенията на Фед и тяхното въздействие върху реалната икономика. В същото време тя повтори, че вижда необходимост ставката да се повиши до поне 5%.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинги и шведска крона), губи 0,18% във вторник, а по-широкият доларов индекс WSJ - 0,17%.

Към 10:10 часа българско време общата европейска валута поскъпва с 0,14% и се търгува на ниво 1,0255 долара за едно евро спрямо 1,0242 долара за евро при затварянето на предишната сесия.

Стойността на американската валута по отношение на японската спадна до 141,87 йени за един долар в сравнение с 142,14 йени за долар в края на търговията в понеделник.

Обменният курс на британската лира се повиши с 0,17% до 1,1840 долара за един паунд в сравнение с 1,1823 долара за паунд предния ден.