В началото на валутната търговия в сряда щатския долар поскъпваше спрямо еврото, британската лира и японската йена, но в хода на сесията двете европейски валути върнаха и даже подобриха позициите си.

Общата валута днес сутринта към 10,05 часа българско време се се разменя срещу американската на ниво $1,1808 за евро в сравнение с $1,1809 за евро в края на предишната сесия.

Американската валута покачва курса си по отношение на японската до 110,23 йени за долар спрямо 110,0 йени за долар при закриване на търговията във вторник.

За една британска лира стерлинг в сряда сутринта на пазара дават по 1,3751 долара - с 0,01% по-малко от края на вчерашната сесия.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес нараства с 0,17%, а по-широкият доларов индекс WSJ - с 0,1%.

Фокусът на търговците тази седмица е върху редица важни статистически данни за икономиката на САЩ, включително доклада за безработицата от август.

Експертите, анкетирани от Trading Economics, очакват средно, че броят на работните места в американската икономика през август се е увеличил със 750 хиляди, докато безработицата е спаднала до 5,2% от 5,4% през юли.

Ръководителите на Федералната резервна система на САЩ обръщат голямо внимание на показателите на заетостта, когато решават дали да променят или поддържат паричната си политика.

Индексът на потребителското доверие в САЩ през август падна до 113,8 пункта, съобщи в навечерието изследователската организация Conference Board, която публикува този показател. Това е най-ниската равнище на този показател цифра от февруари насам, се казва в доклада. Според ревизираните данни през юли стойността на индекса е била 125,1 пункта, а не 129,1 пункта, както се съобщава по-рано.