Американският долар в хода на валутната търговия в понеделник леко поскъпва спрямо еврото и йената и слабо поевтинява по отношение на британската лира, стабилен спрямо йената при търговия в понеделник.

Фокусът на пазара тази седмица е протоколът от заседанието на Федералния резерв на САЩ от 15-16 юни, което ще бъде публикувано в сряда. Както беше съобщено, регулаторът запази основния си лихвен процент в диапазона от 0-0,25% след срещата през юни. Федералният резерв също така потвърди, че ще продължи да изкупува активи на обща стойност 120 милиарда щатски долара месечно "в очакване на значителен напредък към постигане на целите за максимална заетост и стабилност на цените".

В същото време председателят на Фед Джеръм Пауъл заяви по време на пресконференция след срещата, че лидерите на Централната банка на САЩ са започнали да обсъждат евентуално намаляване на програмата за обратно изкупуване на активи. Тези думи бяха възприети от инвеститорите като "ястребов" сигнал за втвърдяване на монетарната политика

Протоколът от срещата през юни вероятно ще потвърди тези промени в нагласите на Фед, твърдят експерти. Появата в протокола на нова информация за това кога Фед може да започне да намалява обема на обратно изкупуване на активи ще подкрепи долара, цитира Dow Jones анализ на CBA.

Анализаторите също така отбелязват, че последните статистически данни за икономиката на САЩ говорят в полза на укрепването на долара. Броят на работните места в американската икономика през юни се е увеличил с 850 хиляди, най-бързият темп от 10 месеца, съобщи Министерството на труда в петък. Експертите очакваха средно увеличение на броя на работните места през юни със 700 хиляди.

Днес сутринта към 10 часа българско време европейската валута поевтинява спрямо американската с 0,07% - до 1,1859 долара за евро при 1,1865 долара за евро в края на предходната сесия.

Курсът на американската валута спрямо йената е 110,99 йени за долар срещу 111,05 йени за долар в края на предишната борсова сесия.

В същото време британската лира съвсем леко се покачва по отношение на долара и в понеделник сутринта се разменя на ниво около $1,3834 за паунд при курс $1,3832 за паунд при закриване на търговията в петък, информира Тrading Еconomics.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добави 0,11% в понеделник, докато по-широкият индекс WSJ долар също се покачи с 0,11%.