По време на валутната търговия в петък сутринта щатският долар поевтинява спрямо еврото, лирата стерлинг. Фокусът на търговците е върху доклад за пазара на труда в САЩ за ноември, който ще бъде пуснат по късно днес.

Консенсусната прогноза на анкетираните от Trading Economics експерти предполага увеличение на броя на работните места в икономиката на САЩ с 200 хиляди през ноември и безработица от 3,7%.

Ноемврийският доклад за пазара на труда е важен за Федералната резервна система, която ще проведе редовно заседание на 13 и14 декември. Съдейки по котировките на фючърсите за нивото на основния лихвен процент, пазарът очаква Фед да го повиши с 50 б.п. - до 4,25-4,5% годишно.

По-рано тази седмица председателят на американския парично-кредитен регулатор, Джером Пауъл потвърди, че Фед може да забави повишаването на основния лихвен процент още през декември.

Заместник-председателят на Фед за банковия надзор Майкъл Бар вчера също се изказа в полза на по-бавно повишаване на лихвите.

"Ние се движим много, много бързо към ниво на лихвените проценти, което би ограничило икономическата активност, и сега, когато сме много близо до него, мисля, че има смисъл да забавим темпото на покачване", каза Бар, цитиран от Market Watch.

Към 10:45 часа българско време общата европейска валута се покачва с 0,12% и се търгува на пара на ниво $1,0538 за едно евро в сравнение с $1,0520 за евро в края на предишната сесия.

Британската лира стерлинг в същото време поскъпва спрямо долара с 0,24%, до $1,2288 за един паунд в сравнение с $1,2247 за паунд при затварянето на търговията в четвъртък.

Обменният курс на американската валута по отношение на японската спадна до 133,92 йени за долар в сравнение със 135,33 йени за долар в края на предишната сесия.