Доларът в началото на валутната търговия в четвъртък поевтинява спрямо основите световни валути.

Тази тенденция се оформи след публикуването на протокола от последното заседание н Федералния резерв и засилващите се очаквания, че регулаторът ще направи пауза в втърдяването на паричнокредитната си политика. Някои членове на ръководството на централна банка на САЩ са изказали мнение за оставяне на основните лихвени ставки без промяна през 2019 година.

Като цяло инвеститорите запазват вниманието си върху надеждите за прогрес в търговските преговори между Вашингтон и Пекин. Оптимизъм в това отношение се отрази положително върху т.нар. "суровинни валути" - австралийският, канадският и новозеландският долари, норвежката крона. Но днес сутринта австралийският долар даде леко назад, поевтинявайки с до $0,7185.

Общата валута се покачва спрямо американската с 0,12% - до $1,1557 за едно евро в сравнение с курса $1,1543 при закриване на търговията в сряда. Вчера "зелените пари" поевтиняха с 0,9% спрямо еврото.

Курсът на британския фунт стерлинг по отношение на долара е стабилен и двойката се търгува при курс $1,2787 при $1,2789за един паунд ден преди това.

Йената поскъпва относително спрямо долара и еврото на фона на слабите данни за инфлацията в Китай, повишавайки рисковете за растежа на световната икономика.

Курсът на американската към японската валута спада с 0,28% - до 107,87 йени за долар при 108,17 йени преди това.

Днес за едно евро на пазара дават 124,66 йени в сравнение с 124,85 йени в края на вчерашната търговия.