В хода на валутната търговия в сряда сутринта щатският долар се обезценява по отношение на еврото, поскъпва по отношение на британския паунд и японската йена.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес губи 0,13% от стойността си, а по-широкият WSJ Dollar - 0,03%.

Към 10:24 часа българско време общата европейска валута поскъпва спрямо американската с 0, 24% и се разменя на пазара при курс 1,0332 долара за едно евро в сравнение с 1,0304 долара за евро при затварянето на предишната сесия.

Стойността на американските пари спрямо японската национална валута се повиши до 141,37 йени за едни долар от 141,23 йени за долар в рая на валутната търговия във вторник.

Британската лира стерлинг днес сутринта струва на пазара $1,1879 в сравнение с ниво на търговия $1,1886 за един паунд в края на предишната сесия.

Междувременно китайската валута поевтинява спрямо американската с 0,19% и по днес сутринта време курсът възлиза на 7,1541 юана за един долар. Инвеститорите са обезпокоени от въвеждането на нови блокировки в големите градове в Китай поради ново огнище на коронавирус в страната, което може да предизвика забавяне на икономическия растеж.

Тази седмица във фокуса на вниманието на търговците е протоколът от заседанието на Федералния резерв на 1-2 ноември, на което централната банка на САЩ повиши основния лихвен процент със 75 базисни пункта и намекна за възможността за забавяне на темпото на неговото издигане.

Протоколът от заседанието ще бъде публикуван по-късно в сряда. Както очакват експертите, протоколите ще покажат, че лидерите на Фед са постигнали консенсус относно необходимостта от забавяне на темповете на повишаване на лихвите, пише Bloomberg. В същото време обаче сред тях няма единодушие какъв таван на лихвения процент ще доведе до започване на забавяне на икономическата активност и намаляване на инфлацията.