В хода на валутната търговия във вторник щатският долар продължава да поскъпва спрямо еврото и паунда, укрепвайки също така и по отношение на йената.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес добавя 0,03%, по-широкият доларов индекс WSJ се покачва с 0,04%.

Към 10:05 часа българско време общата валута спада с 0,16% и се търгува срещу американската на ниво $1,1676 за едно евро в сравнение с $1,1695 за евро в края на предишната сесия.

Курсът на долара спрямо японската национална валута възлиза на 111,38 йени при ниво на размяна 111,00 йени за долар в края на търговията в понеделник.

Британската лира стерлинг губи ден сутринта 0,13% от стойността си по отношение на долара и се разменя на пазара при курс $1,3685 за един паунд

Американската валута се подкрепя от продължаващия ръст на доходността на държавните облигации САЩ, свързан с "ястребовите" изявления на членове на Федералния резерв. Председателят на Фед Джером Пауъл заяви миналата седмица, че Централната банка на САЩ може да започне да намалява обема на обратно изкупуване на активи още през ноември и да завърши тази програма до средата на 2022 г. В понеделник той отбеляза, че инфлацията в САЩ вероятно ще остане висока през следващите месеци, но след това ще започне да се забавя.

В същото време Пауъл призна, че има риск инфлационният натиск в САЩ да бъде по-силен от очакваното или по -дълбок. Федералният резерв ще повиши основния си лихвен процент, ако "значително повишаване на инфлацията поражда сериозни опасения", се казва в изявлението му, подготвено за изявление то му пред комисията по банково дело, жилищно строителство и околна среда в Сената на САЩ по-късно във вторник.

Повишаването на лихвените проценти по държавните облигации на САЩ традиционно подкрепя долара - колкото по-високи са лихвите, толкова по-привлекателна е американската валута за инвеститорите. Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа в понеделник пречупи границата от 1,5% за първи път от юни и остава над това ниво във вторник.

Фокусът на вниманието на търговците остава и ситуацията в Германия, където през уикенда се проведоха парламентарни избори и сега предстоят преговори за формиране на правителствена коалиция, което може да отнеме няколко седмици или дори месеци, казват анализатори на CBA.