По време на валутната търговия в четвъртък щатският долар леко се обезценява спрямо еврото, стабилен е спрямо британската лира и спада по отношение на японската йена.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добавя 0,02% по време на днешната търговияа, а по-широкият индекс WSJ Dollar също расте с 0,02%.

Търговците продължават да следят отблизо изявленията на представителите на Федералния резерв относно бъдещата политика на американската централна банка. Председателят на Фед Джеръм Пауъл, говорейки по-рано тази седмица пред Камарата на представителите, даде ясно да се разбере, че регурлаткорът няма да бърза да повишава лихвите и ще провежда стимулираща политика.

Междувременно статистиката за американската икономика сочи повишен инфлационен натиск в страната на фона на бързо възстановяване на активността след кризата, причинена от коронавируса. Експертите се опасяват, че нарастващите производствени разходи за компаниите допълнително ще повишат цените и ще ограничат търсенето.

Производствената активност, измерена от IHS Markit в САЩ се е повишила до рекордните 62,6пункта през юни спрямо 62,1 през май, надминавайки 61,5 средната прогноза от експерти, анкетирани от Trading Economics. Подиндексът на производствените разходи също расте до нов рекорд на фона на скока в цените на суровините.

Президентът на Банката на Федералния резерв в Атланта Рафаел Бостич заяви в сряда, че очакванията му за повишаване на базовия лихвен процент се преместват в следващата година от 2023 г.

"Поради последните изненади по отношение на статистиката, очакванията ми се промениха в полза на първото повишаване на лихвения процент в края на 2022 г.", каза Бостич, цитиран от Wall. Street Journal. Той също така отбеляза, че очаква две повишения на лихвените ставки през 2023 г.

Освен това Бостич даде да се разбере, че очаква скорошно намаляване на обема на изкупуването на активи от Федералния резерв.

Към 9:33 часа българско време в четвъртък общата валута се разменя срещу долара на ниво $1,1933 за евро в сравнение с $1,1926 за евро в края на предишната сесия.

Стойността на американската валута спрямо японската спада по същото време до 110,82 йени за долар срещу 110,96 йени за долар при закриване на търговията в сряда.

Лирата стерлинг преди заседанието на Банката на Англия струва 1,3964 долара, както и в края на предишната сесия.

Експертите не очакват промени в ключовите параметри на паричната политика на Британската централна банка. Някои анализатори обаче смятат, че Банката на Англия може да затегне реториката си относно прекратяването на стимулиращите мерки, предприети в пика на пандемията на коронавируса.