В хода на валутната търговия в понеделник сутринта щатският долар умерено се засилва спрямо еврото, лирата стерлинг и японската йена след публикуването на макроикономически данни от Китай.

По-лошата от очакваната статистика повиши търсенето на защитни активи, включително йената (в по-голяма степен) и долара.

Към 11 часа българско време общата европейска валута поевтиня спрямо долара с 0,23% - до $1,0234 за едно евро в сравнение с $1,0260 при затварянето на пазара в петък.

Стойността на британската лира стерлинг се понижи с 0,34% до $1,21 06 за един паунд спрямо $1,2138 в края на предишната сесия.

По отношение на японската валута, американската се разменя днес при курс 133,51 йени за долар 133,42 йени за долар при закриване на търговията в петък.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), в понеделник сутринта се покачва с 0,18%, а по-широкият индекс WSJ Dollar добави 0,15% към стойността си.

Както стана известно днес, ръстът на продажбите на дребно и промишленото производство в Китай през юли е по-слаб от прогнозите на анализаторите. Продажбите на дребно се повишиха с 2,7% на годишна база при очакван ръст от 5%, а растежът на промишленото производство в Китай се забави до 3,8% миналия месец от 3,9% през юни, въпреки че консенсусът на анализаторите за този показател предвиждаше повишаване от 4,6%.

За да подкрепи китайската икономика, Китайската народна банка инжектира 400 милиарда юана (близо 60 милиарда долара) във финансовата система по програмата за средносрочно кредитиране (MLF), а също така намали лихвите по заемите за период от една година, издадени по MLF с 10 базисни точки до 2,75% годишно.

На фона на облекчаването на паричната политика, курсът на така наречения офшорен юан (който се търгува извън континентален Китай) падна в Хонконг с 0,5% до 6,7738 юана за едни долар.

Други важни събития за световните пазари тази седмица ще бъдат публикуването на протокола от юлското заседание на Федералния резерв в сряда и доклада за продажбите на дребно в САЩ в петък, отбелязва Trading Economics.