Курсът на фунта стерлинг към долара в петък се понижава след ръстът на британската валута три поред дини заради новините около споразумението за Brexit.

Днес сутринта той се разменя на ниво 1,2851 долара за паунд в сравнение с курса при закриване на търговията в четвъртък - 1,2888 долара за паунд.

Американската валута се понижава спрямо японската до 108,55 йени за долар в сравнение с 108,65 йени за долар ден по-рано.

Курсът на долара към еврото днес сутринта стабилен и остава на ниво $1,1124 едно евро.

Понижаването на британската валута е пазарна корекция след резкия ръст на паунда, предизвикат от оптимизма за Brexit. В четвъртък бе обявено постигане на споразумение между Лондон и Брюксел за условията, при които Великобритания ще напусне ЕС. Курсът на фунта наведнъж рязко подскочи до максимално от пролетта ниво 1,2988 долара за паунд.

Паундът скочи до 5-месечен връх след постигнатата сделка за Брекзит

Паундът скочи до 5-месечен връх след постигнатата сделка за Брекзит

Фондовият пазар на Острова също отчете ръстове

Но след първоначалната еуфория на пазарите настъпи безпокойство, дали споразумението ще получи необходимата подкрепа от британския парламент в събота.

Стойността на злато се понижава на фона оптимизма около Брекзит. Цената на декемврийските фючърси за скъпоценния метал на нюйоркската борса Comex спада с 2,45 долара, или на 0,16% - до 1495,85 долара за тройунция. Декемврийските контракти за среброто поевтиняват с 0,37% - до 17,547 долара за унция.

В същото време трейдърите обръщат внимание върху нееднозначната статистика от Китай - втората най-голяма икономика в света. От една страна ръстът на БВП се забавя през третото тримесечие до 6%, което е 30-годишен минимум. От друга страна обемът на промишленото производство в страната през септември се повишава над очакваното.

Но като цяло данните за негативните перспективи на големите световни икономики предизвикват безпокойство у участниците на пазарите и съответно ориентиране към по-безопасни активи, какъвто е златото. Затова връщането на цената на ценния метал към нива над 1 500 долара за унция е само въпрос на време, смята старши анализаторът на OANDA Едвард Мойя, цитиран от MarketWatch.