Подготвяйки почвата за много обсъжданото посещение в Москва на 8-9 април, гръцкият министър-председател Алексис Ципрас потвърди своята опозиция спрямо европейските санкции срещу Москва, допълвайки, че амбицията на раздираната от дългове страна е да подобри отношенията си с Русия.

Според комюнике от неговия офис Ципрас ще проведе срещи с руския президент Владимир Путин, както и с премиера Димитрий Медведев и ще обсъдят различни въпроси, в това число и енергийно сътрудничество и отношенията ЕС-Русия.

В интервю за държавната руска информационна агенция ТАСС Ципрас каза, че по гръцко-руските отношения е бил нанесен тежки удар през изминалата година, "тъй като предишното гръцко правителство не е направило всичко възможно, за да избегне санкциите (срещу Москва) заради украинската криза".

"Икономическата война като продължение на истинската война е път за никъде", каза той, допълвайки, че по време на последната среща на върха на ЕС е попитал своите партньори от съюза по въпроса за санкциите, но е получил отговор. "Много от тях не отговориха... Според мен отговорът е ясен: новата архитектура на сигурността в Европа трябва да включва и Русия".

Той продължи, заявявайки, че във времена на геополитическа липса на равновесие Атина "би могла да бъде връзката, моста между Запада и Русия". "Трябва да видим как нашите нации и страни могат наистина да си сътрудничат в много сфери - икономика, енергетика, търговия, земеделие", добавяйки, че "трябва да разберем къде можем да си помогнем взаимно".

Според последните данни на европейската статистическа служба "Евростат", Русия е основният търговски партньор по внос на стоки през 2014 г., докато по отношение на износа това е Турция.

Разширяването на "Турски поток" към Гърция

"Отвори се нова глава в отношенията между Гърция и Русия", заяви министърът на структурните реформи, околната страна и енергетиката на Гърция Панайотис Лафазанис пред Атинско-македонската информационна агенция от Москва, където беше на среща с руския енергиен министър Александър Новак и ръководителя на "Газпром" Алексей Милер.

Лафазанис също се обяви в подкрепа на предлагания от Москва газопровод "Турски поток" и неговото продължаване към Гърция, заявявайки, че финалното решение по този въпрос ще бъде взето от гръцкия министър-председател Алексис Ципрас, на базата на националните интереси на Гърция, а не на Европейската комисия, която според него "не е неконтролируем шеф на националните правителства на ЕС".

"Турски поток" е проект за тръбопровод на "Газпром", който трябва да доставя руски газ през Черно море до Турция и оттам към хъб на Турско-гръцката граница. Една от целите на проекта е да заобиколи Украйна, а другата е да накаже България, която Русия обвинява за това, че е попречила на строителството на "Южен поток".

Гърция задоволява 65% от своите нужди с руски газ. Въпреки сделка за намаляване на цените с 15% от миналата година между вносителя на природен газ и дистрибутор DEPA и "Газпром", гърците продължават да плащат една от най-високите сметки в Европа заради държавния монопол, който доминира гръцкия енергиен пазар.

Ръководителят на "Газпром" Алексей Милер изрази притеснения за това, че консумацията на руски природен газ в Гърция е намаляла и каза, че "ние разбираме на какво се дължи това и се надяваме новото правителство да поправи ситуацията"

Той също така обвини Европейската комисия, която по неговите думи е направила всичко по силите си да спре "Южен поток" и предупреди, че ако ЕС не създаде своя собствена инфраструктура на гръцко-турската граница, до 47 млрд. куб. м. природен газ ще бъдат изгубени за Европа.

Според Милер от общо 63 млрд. куб.м. природен газ, които трябва да бъдат транспортирани по новата тръба, 16 млрд. куб.м. ще отидат за задоволяване на нуждите на Турция от "синьо гориво". Останалото ще бъде продадено или на Европа, или на свободния пазар.