Анализаторите на една от най-големите американски банки Goldman Sachs изразиха мнението, че ако Федералният резерв на САЩ (Фед) запази стабилни лихвени проценти, докато други държави изберат тяхното намаляване, то щатският долар може да остане по-силен за по-дълъг период от време, пише Yahoo Finance.

Анализаторите предвиждат намаляване на лихвените проценти в Канада, Великобритания и еврозоната през юни, което потенциално може да увеличи различията в политиките.

Държавите, които напредват към дигиталната валута. САЩ изостават

Държавите, които напредват към дигиталната валута. САЩ изостават

134 страни, даващи 98% от световната икономика, проучват цифрови версии на своите валути

Пазарните нагласи по отношение на намаляването на лихвените проценти от страна на Фед се промениха, като съмненията се появиха след благоприятните данни за инфлацията през април. Макар че до края на годината се очакват намаления на лихвените проценти с около 40 базисни пункта, първите 25 базисни пункта са предвидени за заседанието през ноември.

Управителят на Фед Кристофър Уолър предположи, че продължаващото смекчаване на данните от САЩ през следващите няколко месеца може да предизвика разглеждане на възможността за намаляване на лихвените проценти до края на 2024-а година.

На този фон президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард намекна за възможно понижение през следващия месец, отбелязвайки, че бързият растеж на потребителските цени до голяма степен се е стабилизирал.

От Goldman Sachs подчертават, че политиците следят отблизо промените във Федералния резерв, за да смекчат валутната волатилност. Според експертите, в случай, че централните банки по света приложат съкращенията по-рано и по-агресивно от Фед, това може да помогне на САЩ да постигнат своята инфлационна цел.

Как влияе геополитиката на световната търговия и на дела на долара при международните разплащания

Как влияе геополитиката на световната търговия и на дела на долара при международните разплащания

Мнението на Гита Гопинат, първи заместник-ръководител на Международния валутен фонд