Общо 134 държави, представляващи 98% от световната икономика, сега проучват дигитални версии на своите валути. Повече от половината от тях са в напреднала разработка, на пилотни или стартиращи етапи, пише Reuters.

Проучването​ на базирания в САЩ мозъчен тръст Atlantic Council подчертава, че всички страни от Г-20 с изключение на Аржентина сега са в една от тези далечни фази, въпреки че по-специално Съединените щати изостават все повече.

Бъдещето е тук: Дигиталният паунд идва до края на десетилетието

Бъдещето е тук: Дигиталният паунд идва до края на десетилетието

Какво го различава от криптовалутите?

Въпреки че все още напредва към дигитален долар само при банките "на едро", този за по-широкото население на САЩ сега изглеждаше "в застой", се казва в доклада, като шефът на Федералния резерв Джером Пауъл каза този месец, че "нищо подобно не е близо до случване".

Президентът на САЩ Джо Байдън нареди на служителите да проучат дигиталния долар през 2022 г., но той се превърна в политически въпрос, който предизвиква разногласия с републиканския съперник на Байдън в тазгодишната изборна надпревара в САЩ Доналд Тръмп, който обеща да не го допусне.

"Най-голямата новина тук е, че различията между най-големите централни банки в света относно CBDC (цифровата валута на централната банка) нарастват", каза Джош Липски от Атлантическия съвет, посочвайки колко по-напред са Китай, Европа и Япония.

ЕЦБ пуска "прототип" на цифровата си валута през 2023 година

ЕЦБ пуска "прототип" на цифровата си валута през 2023 година

Криптовалутите и блокчейн технологията са централна тема на дебат в Давос

Поддръжниците казват, че цифровите валути ще позволят нова функционалност и ще осигурят алтернатива на физическите пари в брой, които изглежда са в упадък. Но те също подхраниха протести в редица страни заради потенциала за шпиониране от страна на правителството.

Рискът от изоставане на САЩ е "по-раздробена система за международни плащания", добави Липски, като каза, че Вашингтон също може да загуби част от глобалното си финансово влияние, ако други страни настоят и определят новите стандарти около CBDC.

В момента се изпълняват около 36 пилотни проекта, включително e-CNY в Китай, който се тества с 260 милиона души в 25 града, както и в Европа, където Европейската централна банка (ЕЦБ) работи шест месеца по " подготовката" на цифровото евро.

Бахамските острови, Ямайка и Нигерия вече имат своите напълно готови и работещи, въпреки че Източнокарибският валутен съюз (ECCU) - състоящ се от 8 държави - наскоро стана първият, който след проблеми, които оставиха потребителите без достъп до цифрови портфейли.

Докладът също така показа как работата по CBDC се е удвоила след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. и последващия отговор на санкциите на G7.

В момента се изпълняват тринадесет трансгранични проекта за търговия на едро, включително един, наречен "mBridge", който свързва Китай, Тайланд, ОАЕ и Хонгконг и ще се разшири до още 11 засега неразкрити държави тази година.

Китай е все по-близо до пускането на собствена цифрова валута

Китай е все по-близо до пускането на собствена цифрова валута

Китайската централна банка ще пусне собствена електронна валута, за да ограничи популярността на другите криптовалути

Всички държави членки на BRICS - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка - са в напреднал стадий и Липски прогнозира, че тази година ще има допълнителен натиск от страна на блока на среща на върха в Русия за алтернативни платежни системи на долара.

Всички те биха могли да бъдат част от лавина от големи проекти до 2027 г., както и ЕЦБ, чиято текуща пилотна схема се разглежда като потенциален план за други водещи големи икономики.

Цифровият юан в Китай все още е най-големият и най-напредналият пилотен проект, въпреки че беше изпробван в различни сценарии от билети за обществен транспорт и проверки за COVID до закупуване на петрол и благородни метали.

Кога Китай ще пусне изцяло в действие e-CNY? "Това е въпросът", каза Липски. "Не тази година, а 2025 или 2026? Трудно е да се каже."