Подкрепен от държавата дигитален паунд вероятно ще бъде пуснат на пазара още до края на това десетилетие, съобщиха от британското Министерството на финансите и Bank of England, предава ВВС. Чрез този ход двете британски институции гарантират пред обществото, че ще му осигурят достъп до сигурни и лесни за използване пари в дигиталната ера.

Според Bank of England цифровата валута може да бъде нов "доверен и достъпен" начин за плащане. Към момента е ясно едно - няма да се случи поне до 2025 година. До края на десетилетието обаче изглежда като "много възможен сценарий".

Министерството на финансите и централната банка официално започнаха провеждането на консултации за въвеждането на дигиталния паунд. Към момента криптовалутите не са подкрепени от централната банка и стойността им може да се покачва и намалява бързо.

Какво различава дигиталния паунд от криптовалутите?

Въпреки че ще използва технология, подобна на криптовалутите, като биткойн и етериум, цифровият паунд, емитиран от Bank of England, би бил по-малко нестабилен. Десет дигитални паунда винаги ще струват същото, колкото струват 10 паунда в брой, обяснават от британското Министерство на финансите.

Китай е все по-близо до пускането на собствена цифрова валута

Китай е все по-близо до пускането на собствена цифрова валута

Китайската централна банка ще пусне собствена електронна валута, за да ограничи популярността на другите криптовалути

Необходимост от цифрова лира към момента няма. Това е решение на проблем, който все още не съществува, коментират икономисти пред ВВС. Британците използват своите дебитни карти, смарт телефони и дори часовници за разплащания.

Така или иначе, дигиталният паунд е поглед към бъдещето, което днес все още изглежда като научна фантастика и не  есигурно, че тя ще има щастлив край. Просто защото става въпрос за информация за това колко пари харчите, както и къде, как и за какво ги харчите. А институциите, компаниите и хората, които ще контролират тези данни ще притежават един безценен актив.