Венецуела е раздирана от проблеми. Доверието в политическото ръководство на социалиста Николас Мадуро практически го няма, а през тази година инфлацията се очаква да достигне 720%. Магазините са празни, а улиците - пълни с протестиращи.

На фона на тази икономическа и политическа криза Goldman Sachs купи държавни облигации, които са стрували 2.8 милиарда долара, за 865 милиона долара. Макар банката да твърди, че ги е купила от брокер и да не е имала взимане-даване с Мадуро или администрацията му, данни показват, че веднага след сделката резервите на страната са се увеличили с 769 млн. долара, обясняват експерти пред CNN.

Венецуелците обаче са бесни на Goldman Sachs, тъй като според тях покупката на облигациите е хвърлила спасително въже на правителство, което позволява хората да умират от глад. Икономическите проблеми в страната започнаха след резкия спад на цената на петрола - основна част от икономиката й.

Протестиращите твърдят, че Мадуро няма да използва свежите средства, за да подобри ситуацията в страната, а "ще купи куршуми, сълзотворен газ и ще продължи да убива хората", които заливат улиците в несъгласие с неговата политика.

Минималната заплата на венецуелци не им стига дори за едно пазаруване

Страната, в която минималната заплата не стига дори за едно пазаруване

Кризата се задълбочава

Goldman Sachs отхвърлят обвиненията, че помагат на диктатора да се задържи на власт, като признават, че "ситуацията е сложна". "Съгласни сме, че живота във Венецуела трябва да се подобри и направихме тази инвестиция, защото вярваме, че това ще се случи", казват от банката в писмо.

Инвеститорите обаче не повярваха и акциите на банката паднаха с 2% на вчерашната търговия след протести в Ню Йорк.

За Венецуела проблемите се задълбочават

За най-закъсалата икономика проблемите се задълбочават

Страната е заплашена от още по-висока инфлация