Има редица истории за инвеститори, спечелили от рискови инвестиции с различни валути или ценни книжа. MarketWatch ни запознава с Дан Конуей, бивш мениджър в Силициевата долина, който описва какво е усещането да забогатее от заложените от него 300 000 долара за етериум.

Всичко започва, когато Конуей, който печели около 150 000 долара годишно, пита жена си дали може да инвестира 100 000 долара спестявания, предназначени за образованието на трите им деца, в рискована криптовалута, пише Infostock.

Съпругата му знае, че това може да им струва всичко, но в крайна сметка се съгласява.

Като човек, който е губел пари и е изпадал в кризисни ситуации, Конуей осъзнава опасността, пред която се изправя с това решение, но колкото повече чете за криптовалутите, толкова повече започва да вярва в бъдещето им.

През 2015 г. биткойнът спадна от 1200 до 300 долара. Това е причината за притесненията на Конуей. Въпреки това обаче мисълта за промяна в стандарта на живот го ласкае. "Бих могъл да забогатея и никога да не вече в корпоративния свят, който така или иначе не харесвам", казва той. След като изчита цялата възможна информация, той се насочва от биткойн към етериум, който току-що стартира през юли 2015 г.

"Като алчен инвеститор, това ме привлече", заявява Конуей. И използва 100 000 долара, за да купи 6,933 ETH на средна цена от 14 долара.

Скоро след това наблюдава как първоначалната му инвестиция пада под 40 000 долара. "В разгара на волатилна седмица се озовах в спешното отделение, борейки се да дишам", обясни той. "Лекарят ми постави диагноза паническа атака."

Той взима назаем още 200 000 долара и в крайна сметка получава общо 26 750 ETH при средна цена от 11.21 долара всеки. Това решение има всички основания да се превърне в катастрофално, но се случва точно обратното.

"Случи се чудо: Растежът се увеличаваше постоянно. Между февруари и март 2017 г. ETH генерира ръст от 15 до 50 долара за монета. До април беше на стойност 70 долара; до май, 230 долара ", пише Конуей в новинарския сайт The Hustle. "За период от четири месеца инвестицията ми от 300 000 долара се увеличи до 6 милиона долара."

Това не спря дотук. През януари 2018 г. етериумът надмина 1000 долара.

"Това беше безпрецедентен взрив - толкова мащабен, че временно замрази борсите", каза Конуей, който написа книга за своето приключение.

След това Конуей реши да продава, така че продаде по-голямата част от инвестицията си в етериум за 10 милиона долара. В момента етериумът се търгува под 200 долара.

Междувременно Конуей изплати ипотеката си, предприе мечтано пътуване до Африка и купи втори дом в Ирландия. Той все още има достатъчно пари в банката.

Ето какво съветва евентуалните търговци на етериум: "Все още вярвам, че криптовалутата ще отвори нови възможности през следващите десетилетия и съм сигурен, че ще се пожъне успехи отново. Но не препоръчвам на всеки да се опитва да повтори това, което направих. За всяка история като моята има стотици други хора, загубили всичко. Знам, че един от тях можех да съм аз."

*Материалът не представлява съвет за покупка или продажба на ценни книжа и/или криптоваути и други финансови инструменти