Федералният резерв на САЩ обмисля промяна в правилата, която може да освободи милиарди долари капитал на осемте най-големи банки в страната, съобщава "Ройтерс", като се позовава на свои източници.

Става дума за т.нар надбавка за глобално системно важните банки - допълнителен капиталов буфер, въведен през 2015 г. с цел да обезпечи сигурността на кредитните институции. Става дума за изключително престижна група с участието на JPMorgan, Citigroup, Bank of America, Wells Fargo, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Mellon и State Street.

Фед може да промени коефициентите, останали от преди 9 години (и базирани на още по-стари данни), по начин, който по-добре отговаря на големината на банките спрямо световната икономика. Това, на свой ред, ще се отрази на буферите им. Те са общо 230 млрд. долара през първата четвърт на 2024 г.

Даже само половин процент корекция би означавал милиарди, които могат да се върнат в икономиката, твърдят банките. От години те настояват за промяна в капиталовите изисквания, но едва в последно време има развитие по този въпрос.

Една от причините е контекстът около въвеждането на надбавката - тя беше замислена по време на глобалната финансова криза през 2008-2009 г. Тогава даже големи банки се оказаха изправени пред сериозни изпитания.

Регулаторите даже и в момента имат планове за по-високи и съобразени с рисковете изисквания за резервите на големите банки, които на свой ред активно лобират срещу промени в тази посока. Според някои от източниците на "Ройтерс" коригирането на коефициентите за най-големите играчи може да е начин Фед да смекчи удара и да намали риска от рязко затягане на кредитирането.

Така или иначе, окончателното решение все още не е взето, а вероятно то ще бъде съпроводено и с обществено обсъждане през следващите месеци.