През есента на миналата година суверенният фонд на Норвегия, който е най-големият в света, е спечелил 447 милиарда крони или 53 милиарда долара благодарение на американския президент Доналд Тръмп.

Всъщност конкретната причина за огромната печалба е ръстът на фондовия пазар след избирането му за държавен глава през ноември.

Доходността на Government Pension Fund Global през 2016 година се е увеличила до 6,9% или е с 2,7% по-висока в сравнение с предходната година.

Най-големият суверенен фонд в света е готов да инвестира в по-рискови активи

Най-големият суверенен фонд в света е готов да поема по-сериозни рискове

70% от капитала му ще бъде в акции

Възвръщаемостта от инвестициите в акции е нараснала с 8,7%, в облигации - с 4,3%, а в имоти - с 0,8%, пише Bloomberg.

За пета поредна година фондът нараства благодарение на силното представяне на акциите през четвъртото тримесечие на 2016 година, което компенсира спадът при облигациите.

Най-голям положителен ефект върху търговията на първите ценни книжа оказа оптимизмът при избирането на Тръмп за президент, свързан най-вече с обещанията за намаляване на данъчната тежест и за ограничаване на държавните регулации с цел стимулиране на корпоративните печалби в Щатите.

В края на миналата година 62,5 на сто от капитала на инвестиционния фонд е бил в акции; 34,3 на сто под формата на фиксиран доход и 3,2 на сто под формата на недвижими имоти.

Защо най-големият суверенен фонд спира инвестициите на 15 фирми?

Защо най-големият суверенен фонд спира инвестициите на 15 фирми?

Това е част от инициатива на правителството в Норвегия