Японската йена се качи, след като информациите, че Турция е свалила руски военен самолет близо до сирийската граница, подсилиха търсенето на най-сигурните активи, предаде Blооmbеrg.

Турската лира пък отчете най-голяма загуба на стойността си сред групата от 28 различни валути. Реакцията на валутните пазари бе заглушена в сравнение с оживлението в най-сигурните държавни облигации, въпреки че еврото едва достигна едноседмичен връх спрямо долара преди да намали печалбата си, тъй като инвеститорите изчакваха повече подробности за инцидента.

Инвеститорите бяха фокусирани и върху данните за растежа в САЩ, които се очакват по-късно днес. Икономистите прогнозират, че той ще е по-силен спрямо предишните оценки. Това ще укрепи хода на Федералния резерв да вдигне лихвените проценти следващия месец.

Японската йена се повиши с 0,2% до 122,57 за долар, след като достигна 122,40 – най-силното си ниво от 16 ноември. Общата европейска валута се качи с 0,2 на сто до 1,0653 долара, след като се повиши до 1,0670 долара, докато лирата потъна с 0,9% до 2,8772 спрямо щатския долар.

Снимка 210216

Източник: Bloomberg