Над 100 събития, почти 3000 атлета, над 300 медала - и сметка от 13 милиарда долара.

Толкова плати Южна Корея като домакин на Зимните Олимпийски игри в ПьонгЧанг. Огромните суми, които домакините отделят за спортното събитие, кара експертите да поставят под въпрос дали финансовата тежест си заслужава.

Олимпийските събития са популярни с надвишаването на първоначалните планове за разходи. Игрите в руския курорт Сочи струваха цели 50 милиарда долара. А Монреал трябваше да изплаща три десетилетия своя дълг за финансирането на игрите през 1976 година. Каква ще е съдбата на ПьонгЧанг?

Някои анализатори са оптимистично настроение. Hyundai Research Institue в Южна Корея изчислява, че Олимпийските игри ще донесат икономическа активност около 40 милиарда долара - основно от туристи по време на Игрите, както и в следващите години.

Но много от тях са скептични и не смятат, че икономическият бум ще се материализира. "Не мисля, че правителството и комитетът ще си върнат парите", казва Парк Сънг-бе, професор в Hanyang University.

Южна Корея иска да превърне ПьонгЧанг в туристическа дестинация за зимни спортове след Игрите. Страната построи няколко нови съоръжения с тази цел, но бъдещето им е несигурно.

Олимпийският стадион с 35 000 места бе построен специално за две събития - откриването и закриването на Игрите. Сега той ще бъде частично разрушен и ще бъде превърнат в мемориална зала и арена за сценични изкуства.

Но все още не е ясно какво ще се случи с останалите съоръжения. Ако бъдат оставени в сегашното им състояние, това би струвало доста пари. Съоръженията за зимни спортове са скъпи за поддръжка, а могат да се използват само през част от годината.

Парк казва, че ПьонгЧанг няма да успее да привлече туристи, тъй като градът е твърде отдалечен, а и не може да се похвали с много места за настаняване, нито с други забавления.

Това може да създаде голям проблем за Кануън-до - провинцията, в която се намира ПьонгЧанг. Тя е на едва 80 километра от границата със Северна Корея и е една от най-бедните части на Южна Корея.

Ким Уон-ян, професор в Wichita State Univesity, посочва, че поддържката на тези съоръжения ще натежи много на финансите на местната власт.

Той изчислява, че става въпрос за около 9 милиона долара годишно - допълнение към 90-те милиона долара, нужни за почистване и опазване на природата лсед игрите.

Остава неясно и колко приходи ще получи региона от Игрите. Организаторите казват, че са продали 90% от билетите, въпреки че телевизионните камери показаха доста празни места. Ситуацията допълнително бе влошена от лошото време в началото на Игрите и силните ветрове, заради които бяха отложени някои от събитията.